Λίβανος: Έως και 8 δισ. δολάρια οι απώλειες από την φονική έκρηξη

Tεράστιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της έκρηξης που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, προκαλώντας τον θάνατο 190 ανθρώπων και αφήνοντας 300.000 ανθρώπους άστεγους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι ζημιές και οι οικονομικές απώλειες εκτιμώνται από 6,7 έως 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για την κάλυψη των αναγκών ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 605 έως 760 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε 50.000 κατοικίες, μερικές από τις οποίες καταστράφηκαν εντελώς, εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 3,8 έως 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρεται στην αποτίμηση που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, οι οικονομικές συνέπειες λόγω της μείωσης της παραγωγής σε διάφορους τομείς της οικονομίας έχουν φτάσει από 2,9 έως και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι αρνητικές συνέπειες της έκρηξης πλήττουν τη χώρα και σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, διότι επηρεάζουν τρεις βασικούς άξονες της οικονομίας. Αρχικά, η καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου έχει δημιουργήσει τεράστιες οικονομικές απώλειες και ελλείψεις στα δημοσιονομικά έσοδα, ενώ παράλληλα έχουν διαταραχθεί και οι εμπορικές συναλλαγές.

Ο Λίβανος βιώνει ακόμη ένα πλήγμα στην οικονομία, αφού βρισκόταν ήδη σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής και νομισματικής κρίσης, την οποία επιδείνωσε η πανδημία του κορονοϊού. Περίπου το 45% του πληθυσμού της χώρας ζούσε ήδη σε καθεστώς φτώχειας πριν από την έκρηξη και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι για το έτος 2021 η χώρα θα χρειαστεί από 1,18 έως 1,46 δισεκατομμύρια δολάρια, για την ανοικοδόμηση αλλά και την ενίσχυση του τομέα των μεταφορών.

Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4 μονάδες μέσα στο 2020 και κατά 0,6 μονάδες τον επόμενο χρόνο. Το καθεστώς χρεοκοπίας στο οποίο βρίσκεται ήδη η χώρα αλλά και η έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων, την καθιστά εξαρτώμενη αποκλειστικά από τη διεθνή βοήθεια αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως σημειώνει ο οικονομικός οργανισμός, η χώρα θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να εμποδίσει τη διαφθορά και να σπάσει την κυριαρχία της ελίτ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.