Η ΑΠΟΦΑΣΗ-ΔΩΡΟ ΤΟΥ Τραμπ σε Ερντογάν

Έτοιμος να αποσύρει, και μάλιστα γρήγορα, τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία, εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η απόφαση Τραμπ αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς στην εμπόλεμη περιοχή καθώς οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Τουρκία απειλεί με τρίτη εισβολή στη βόρεια Συρία.

Η προαναγγελία της αποχώρησης των Αμερικανών έγινε, την Τετάρτη, από τον πρόεδρο Τραμπ μέσω Twitter: «Νικήσαμε το ISIS στη Συρία, που ήταν και ο μόνος λόγος να βρίσκεται εκεί ο στρατός στη διάρκεια της θητείας μου», έγραψε ο Πλανητάρχης.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η «ταχεία και πλήρης» αποχώρηση από τη Συρία. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου σχολίασε πως «Προς το παρόν συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στην περιοχή».

Στη Συρία οι Αμερικανοί στρατιώτες ασχολούνται με την εκπαίδευση και ενίσχυση των τοπικών ομάδων, κυρίως των Κούρδων, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στην πλειονότητά τους βρίσκονται εγκατεστημένοι στη βορειο-ανατολική Συρία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του στρατού θεωρούν ότι οι δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν ότι καθώς το ISIS δεν έχει εκδιωχθεί από την περιοχή.

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία επί της ουσίας θα βοηθήσει και την Τουρκία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προαναγγείλει νέο γύρο εκκαθαρίσεων εναντίον «των Κούρδων τρομοκρατών».

Στο στόχαστρο της Άγκυρας, κατά τον Ερντογάν, μπορεί να βρεθούν οι Κούρδοι μέχρι και τα ανατολικά του Ευφράτη, όπου σταθμεύουν περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες που υποστηρίζουν τον αραβοκουρδικό συνασπισμό SDF.

Η επιχείρηση μπορεί να αρχίσει «ανά πάσα στιγμή, χωρίς να βλάψουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες» όπως έχει προειδοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας, παράλληλα, ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», εάν οι Αμερικανοί δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την απόσυρση της YPG από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ προς τα ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.