NYT: Αψηφούν τον κορωνοϊό στα παράνομα πάρτι της Ευρώπης

Τα νυχτερινά κέντρα σε όλη την Ευρώπη είναι κλειστά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους.  Καθώς οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού αίρονται σταδιακά, οι παράνομοι τρόποι διασκέδασης αυξάνονται. Υπαίθρια πάρτι για εκατοντάδες – και σε αρκετές περιπτώσεις, χιλιάδες- γίνονται σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στις αστυνομικές Αρχές, όσο και στους νομοθέτες.

Οι διοργανώσεις αυτές, που γίνονται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, έχουν εγείρει συζητήσεις και αντιδράσεις . Ο Tom Wingfield, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ιατρικές μελέτες για  τον κορωνοϊό και τα υπαίθρια πάρτυ. Ωστόσο, η πιθανή έλλειψη κοινωνικής απόστασης δημιουργεί κινδύνου μετάδοσης. «Συμπληρώστε αλκοόλ ή ναρκωτικά και αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να επιδεινωθούν» συμπλήρωσε.

Σε κάποιες χώρες επιχειρήθηκε η επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων. Στην Ελβετία, οι περισσότερες περιοχές  επέτρεψαν το άνοιγμά τους από τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση πως τα κέντρα θα  διατηρούσαν τα στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, όμως, ξεκίνησαν οι υποχρεωτικοί έλεγχοι, λόγω ότι πολλοί παρευρισκόμενοι δήλωναν ψευδή στοιχεία.

Στη Βαρκελώνη, τα κλαμπ άνοιξαν στα τέλη του Ιουνίου, όμως μετά από μερικές εβδομάδες έκλεισαν ξανά εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων.

Η ιδέα των γεμάτων κέντρων διασκέδασης είναι απαγορευτική στις περισσότερες χώρες. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες φοβούνται πως οι επιχειρήσεις τους θα είναι οι τελευταίες που θα ανοίξουν.

Την ίδια ώρα, παρά τον κίνδυνο και τις αντιδράσεις, πραγματοποιούνται χιλιάδες, κρυφά πάρτι. Μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο, δημοσιογράφοι των TIMES κατέγραψαν τρεις τέτοιου τύπου εκδηλώσεις στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και κοντά στο Παρίσι.

«Ένας τρόπος να ξεθυμάνουν μετά από την περίοδο καραντίνας»

Στο Βερολίνο, όπου επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις ως και 1.000 ατόμων στα πάρκα, μόνο αν τηρούνται τα μέτρα αποστάσεων και δεν πωλείται αλκοόλ… τα παράνομα πάρτι συνεχώς αυξάνονται.

Τα περισσότερα προωθούνται μέσω εφαρμογών όπως η Telegram, μια κρυπτογραφημένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Λαμβάνουν χώρα, δε, σε απομονωμένες περιοχές, ώστε να αποφεύγονται οι αστυνομικοί έλεγχοι.

Ήταν τα μεσάνυχτα Σαββάτου, όταν ξεκινούσε το κέφι σε ένα χωράφι στα βορειοαaνατολικά προάστια. Ο DJ έπαιζε house και techno μουσικές σ’ ένα πικάπ με γεννήτρια. Σε μια σκηνή πωλούσαν μπύρες και πολύχρωμα φώτα είχαν τοποθετηθεί στα δέντρα. Ο κόσμος ολοένα και αυξανόταν, λεπτό με το λεπτό. Παρά την πινακίδα με την προτροπή τήρησης απόστασης 1.5 μέτρου, το σημείο όπου χόρευαν ήταν γεμάτο και κανείς τους δεν φορούσε μάσκα.

Για το συγκεκριμένο πάρτι, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν τον χάρτη που τους είχε σταλεί μέσω της εφαρμογής και να περπατήσουν 15 λεπτά από τον πλησιέστερο σταθμό τραίνων, μέσω μιας κενής βιομηχανικής περιοχής.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες είπαν ότι αυτά τα πάρτι είναι ένας τρόπος να ξεθυμάνουν μετά από την περίοδο καραντίνας και πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός.

«Το πάρτι είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητας της πόλης. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν δύο χρόνια (σ.σ. για να διασκεδάσουν )» δήλωσε ο 32χρονος Πολ Εβινα-Ζε, Αμερικανός καρικατουριστής που ζει στο Βερολίνο, ενώ στεκόταν ανάμεσα στη σκηνή με τις μπύρες και την αυτοσχέδια –γεμάτη από κόσμο- πίστα χορού. «Δεν ανησυχώ για τον ιό, ούτε αισθάνομαι πως θα με επηρέαζε αν κολλούσα» πρόσθεσε.

«Η επιθυμία για πάρτι είναι ισχυρότερη από την ασθένεια»

Υπό κανονικές συνθήκες, ανατολικά του Παρισιού σε μια παραλίμνια, δασική ακτή συγκεντρώνονταν όσοι ήθελαν να ψαρέψουν κυπρίνους και τούρνες, μιας και αποτελεί το ιδανικό σημείο.

Ωστόσο, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου το μέρος κατακλύστηκε από ένα διαφορετικό πλήθος.  Περίπου 400 άνθρωποι χόρευαν κάτω από τα φώτα προβολέων και υπό τους ήχους της techno.

To εν λόγω πάρτι ονομαζόταν «The Piracy»  (Η Πειρατεία) και η οργάνωσή του έμοιαζε πολύ με οποιουδήποτε νόμιμου. Τα εισιτήρια πωλήθηκαν μέσω διαδικτύου και για τη διαφήμισή του είχε δημιουργηθεί σελίδα στο Facebook, όπου παρουσιαζόταν η σειρά των DJs.

Η μόνη διαφορά ήταν πως η τοποθεσία έγινε γνωστή μόνο μέσω μέιλ και περίπου μια ώρα πριν από τον χρόνο έναρξης. «Να φτάνετε με ησυχία στο σημείο και μην πείτε σε κανέναν που θα πραγματοποιηθεί» ήταν η προειδοποίηση που είχαν λάβει οι συμμετέχοντες.

«Όλα αφορούν την ομαλή διεξαγωγή του πάρτι. Οι παρευρισκόμενοι πρέπει να φορούν μάσκες και να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης» έγραφαν οι διοργανωτές στο ίδιο μέιλ.

Αποδείχθηκε όμως πως επρόκειτο μόνο για έναν ευσεβή πόθο.

«Δεν καταλαβαίνω» είπε η Στάλτερ, καθώς κουνιόταν στον ρυθμό της μουσικής. «Φυσικά αυτός ο ιός με τρομάζει, αλλά πρέπει να απολαύσω τα είκοσι μου»  πρόσθεσε.

Ενας πυροσβέστης, ο οποίος συνέδραμε στη γαλλική επιχείρηση κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι είχε δει από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, παρ’ ολ’ αυτά «η επιθυμία για πάρτι είναι ισχυρότερη από την ασθένεια» είπε.

Η Αντουάν Καλβίνο, συνιδρυτής της SOCLE  – ένωσης Γάλλων οργανωτών, σχολίασε «η αστυνομία το άφησε, μέχρι να αλλάξουν γνώμη. Είναι εντελώς τυχαίο και δεν θα θέλαμε πλέον να είμαστε σε αυτήν την γκρίζα περιοχή».

Εκπρόσωπος  της τοπικής αστυνομίας δήλωσε πως δεν είχαν ενημέρωση για το συγκεκριμένο πάρτι και γι’ αυτό δεν επενέβησαν.

«Η αστυνομία έχει άλλα πράγματα να κάνει από το να κυνηγά τους νέους που ακούν μουσική στην ύπαιθρο, στο δάσος», δήλωσε ο Φρεντερίκ Χόκαρντ, αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού, υπεύθυνος για τον τουρισμό και τη νυχτερινή ζωή.

Και συμπλήρωσε πως με δεδομένη την πορεία της πανδημίας (στη Γαλλία καταγράφονται περίπου 1.300 περιστατικά την ημέρα, από τις αρχές Αυγούστου) το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων μπορεί να είναι μήνες μακριά, πράγμα που σημαίνει πως τα υπαίθρια πάρτι είναι η μόνη επιλογή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού, σε συνεργασία με το SOCLE, εργάζεται πάνω σε ένα νομικό πλαίσιο για τις εκδηλώσεις αυτές  και ένα σχέδιο, ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες υγείας.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε, πρόσφατα, επιχειρήσεις καταστολής τέτοιων φαινομένων στο μεγαλύτερο, δημόσιο πάρκο του Παρισιού, όπου κάθε Σαββατοκύριακο οι λάτρεις αυτών των πάρτι περιπλανούνταν  με φακούς και φωνές ακούγονταν από το άλσος.

«Εχει να κάνει λιγότερο με τα ναρκωτικά και περισσότερο με τον κορωνοϊό»

Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της τελευταίας Παρασκευής του Ιουλίου, δύο νεαροί άνδρες στάθηκαν σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε αποθήκες στην περιοχή Tότεναμ… φαίνονταν σαν χαμένοι.

«Πας στο πάρτι;» ρώτησε ο ένας, με ιδιαίτερη προφορά, κάποιον περαστικό.  Δεν μπορούσε να καταλάβει που βρίσκονταν. «Ο χάρτης, που μου ήρθε μέσω WhatsApp, είναι μπερδεμένος» εξήγησε.

Τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί μέσω PayPal και οι απαραίτητες πληροφορίες τους είχαν σταλεί λίγες ώρες πριν, μέσω της εφαρμογής: Για να εγγραφείτε, πρέπει να υποβάλλετε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να σας «εγκρίνουν» οι διοργανωτές.

Στα μηνύματα που είχαν σταλεί μέσω WhatsApp γινόταν έκκληση για διακριτικότητα.  «Προστατεύουμε την κοινότητά μας. Μην κοινοποιείτε τις πληροφορίες μας σε κανέναν» έγραφε ένα.

Όσο η νύχτα προχωρούσε, κατέφταναν και περισσότεροι. Ανάμεσά τους υπήρχε κι ένας άνδρας με πατερίτσες. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, τρεις αστυνομικοί εμφανίστηκαν φωτίζοντας το πλήθος με τους φακούς. Παρέμειναν για λίγο, όμως η σύντομη παρουσία τους ήταν αρκετή για να «στείλει» κάποιους στα σπίτια τους.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα, μια δύναμη 20 αστυνομικών έκανε την εμφάνισή της. Ένας από αυτούς δήλωσε πως είχαν συμφωνήσει με τον DJ πως θα συνέχιζε να παίζει μουσική μέχρι τις 4:30 π.μ..

Δεν είχαν πρόθεση να προβούν σε συλλήψεις, παρά μόνο αν ο DJ δεν συμφωνούσε στη διακοπή της μουσικής, ανέφερε ο ίδιος.

Πράγματι, όταν το ρολόι έδειξε 4:30 και ο ήλιος είχε αρχίσει να ανατέλλει, η μουσική σταμάτησε για να αρχίσει μια τελευταία μελωδία που την συνέθεταν διάφορα είδη. Σε πολύ λίγο χρόνο, το πλήθος είχε διαλυθεί.

Το επόμενο απόγευμα, οι διοργανωτές έστειλαν έναν νέο χάρτη μέσω WhatsApp και παρέθεταν  λεπτομέρειες για ένα πάρτι που θα πραγματοποιούνταν την επερχόμενη νύχτα. Από το εν λόγω μήνυμα δεν έλειπε η έκκληση «ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗΝ κοινοποιήσετε».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο The Guardian, η Βρετανία βρίσκεται εν μέσω μιας «σοκαριστικής επιστροφής» παράνομων πάρτι. Πριν από περίπου 30 χρόνια, είχε ξεσπάσει ένας ηθικός πανικός με τους νέους, οι οποίοι διοργάνωναν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε μυστικές τοποθεσίες, με έκσταση και είδη μουσικής που ήταν μόδα εκείνη την εποχή.

Σήμερα, ο ηθικός πανικός έχει να κάνει λιγότερο με τα ναρκωτικά και περισσότερο με τον κορωνοϊό  στα «κρυφά» πάρτι λόγω ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα δεύτερο κύμα επιδημίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.