Η τουρκία απειλεί Ελλάδα και Αίγυπτο στη Μεσόγειο…

Η Τουρκία ανέστειλε πρόσφατα τα σχέδια διεξαγωγής ερευνών στη Ν.Α Μεσόγειο, αφού η Γερμανία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην Ελλάδα.
Ο Ερντογάν τώρα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της.
Το κρίσιμο ζήτημα: 
δεδομένου ότι οι ελληνικές και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε όλο και πιο επιθετικούς ελιγμούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια σύγκρουση.
Ο τούρκος πρόεδρος είναι πιθανό να ελπίζει ότι, αυτό το παιχνίδι θα ενισχύσει την ολοένα και πιο εύθραυστη εγχώρια του κατάσταση, παίζοντας με υπερεθνικιστικά συναισθήματα.
Αυτό το δεύτερο σημείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν απέτυχε να υλοποιήσει ένα πολύ αναγκαίο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η πανδημία κορονοϊού έχει εξαλείψει τη ζωτική τουριστική οικονομία της Τουρκίας.
Έτσι, με την πτώση της δημοφιλίας του κόμματος AK του Ερντογάν, στράφηκε στους υπερεθνικιστές ψάχνοντας την ευκαιρία να εδραιωθεί στα δεξιά.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι ότι, η Τουρκία θα αναλάβει στρατιωτική δράση για να εμποδίσει την Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στην περιοχή.
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια είναι δύσκολο να προβλεφθεί. 
Η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένη από την τουρκική και ο ελληνικός στρατός μπορεί να δημιουργήσει οχυρά ανάσχεσης σε νησιά του Αιγαίου.
Μικρό προβάδισμα φαίνεται πως διαθέτει το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό μόνο αριθμητικά και όχι ποιοτικά….
(εδώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η Ναυτοσύνη των Ελλήνων)
Η Ρωσία θα προσπαθούσε σχεδόν σίγουρα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση υποστηρίζοντας μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν θα επεδίωκε επίσης να χρησιμοποιήσει την εμπλοκή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς όφελός του, πιέζοντας το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Ωστόσο, δεν απειλεί η Τουρκία μόνο την Ελλάδα. 
Η Άγκυρα την Πέμπτη απέρριψε επίσης ρητά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν ανακοίνωσε, «Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή και θα συνεχίσει αποφασιστικά να υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντά της».
Η σχέση Αιγύπτου-Τουρκίας είναι ήδη πολύ τεταμένη, με τα δύο έθνη να υποστηρίζουν ενεργά τις αντίπαλες πλευρές στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
Λαμβάνοντας υπόψη τη φήμη του και το προφίλ του, ο Σίσι της Αιγύπτου θα ήταν απρόθυμος να επιτρέψει την εκπλήρωση οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στη Μεσόγειο.
Με απλά λόγια, ένα καλοκαίρι που κανονικά θα περίμενε κανείς να δει την ανατολική Μεσόγειο να σφύζει από τουρίστες, μπορεί σύντομα να βρεθεί κάτω από το πρίσμα των συγκρούσεων.  (Από το Washington Examiner)

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.