Το κορανικό λάθος του Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Μήπως ο Τούρκος πρόεδρος αγνοεί το Κοράνι;

Του Γιώργου Γράτσου

Είμαι εντυπωσιασμένος από την ματαιόδοξη επίδειξη του Ερντογάν του «επιτεύγματος» να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε ένα τζαμί, και περήφανα να διαβάσει στίχους εκεί από το Κοράνι. Είμαι εξίσου εντυπωσιασμένος από τις μάζες των ευσεβών μουσουλμάνων που παρακολούθησαν την αποδοχή και την ενθάρρυνσή του. Ωστόσο, φαίνεται ότι καταλαβαίνουν ελάχιστα από τις γραφές του Προφήτη τους. Ξεχνούν ότι η Αγία Σοφία σημαίνει «Η Αγία Σοφία του Παντοδύναμου» μια έννοια αποδεκτή από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Η μόνη τους διαφορά είναι ποια διδάγματα του προφήτη ακολουθεί ο καθένας.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Χαϊρί Κιρμπάσογλου, καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας «ο 40ος στίχος του Σουρά «Το Προσκύνημα»…. «λέει σαφώς ότι δεν πρέπει να αγγίξει κανείς εκκλησίες, μοναστήρια, συναγωγές και ιερά άλλων θρησκειών, δεδομένου ότι το όνομα του Αλλάχ είναι θυμόμαστε εκεί».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες γιατί τόσο ευσεβείς μουσουλμάνοι παράκουσαν σαφώς τις γραφές του Κορανίου;

Ο Μεχμέντ ο Κατακτητής διεκδίκησε τον τίτλο «Καίσαρας» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Qayser-I Rûm), με βάση το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν η έδρα και η πρωτεύουσα της σωζόμενης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την καθιέρωσή της το 330 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄. Ο Μεχμέντ Β΄ θεωρούσε το οθωμανικό κράτος ως συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για το υπόλοιπο της ζωής του. Πίστευε ότι «συνέχιζε» μια Αυτοκρατορία και από δεν την «αντικαθιστούσε».

Η Κωνσταντινούπολη από τότε ονομαζόνταν επίσημα Kostantiniyye που χρησιμοποιήθηκε στον 20ό αιώνα. Το όνομα Istambul προέρχεται από την ελληνική εις «πόλη» ή «στην πόλη» είναι ένας προορισμός και θα μπορούσε να σημαίνει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη.

Ο Μεχμέτ ο Κατακτητής, αν και θα έπρεπε να γνωρίζει τις γραφές του Κορανίου, εν τούτοις μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατολύρκ, σε μια προσπάθεια του να διορθώσει το οθωμανικό παρελθόν, νομοθετούσε σοφά και μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο, στο οποίο όλοι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα.

Ο Ερντογάν, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020,υποτιμώντας τις κορανικές γραφές, που προφανώς δεν τον βόλευαν, προχώρησε σε βλασφημία διαβάζοντας στίχους του Κορανίου.

Αγνοεί προφανώς

«Οξύς θεών οφθαλμός ες το πανθ΄ οράν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.