Το ΔΝΤ κατάλαβε ότι καταρρέει η τουρκική οικονομία.- Μπορεί να πέσει και μέσα για πρώτη φορά;

Πλήγμα εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και της εγχώριας πολιτικής αναταραχής έχει δεχθεί ο τουρκικός τουρισμός, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς
Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο παρατηρεί ότι ο μειωμένος αριθμός επισκεπτών έχει αφαιρέσει μία περίπου ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ από την ανάπτυξη της χώρας το 2016.
Λίγο πριν από το 2016, η Τουρκία είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Η ακμάζουσα τουριστική κίνηση έφερε στα έσοδα που ισοδυναμούσαν με το 3,7% του ΑΕΠ και δημιούργησε 600.000 θέσεις εργασίας, ή 2,3% της συνολικής απασχόλησης.
Άλλο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε συναφείς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και του κλάδου αναψυχής, αναφέρει το ΔΝΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ταμείο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις -που το 2015 έφτασαν τις 400 έναντι ενός μέσου όρου 70 ετησίως μεταξύ του 2010 και του 2014- οδήγησε σε μείωση κατά τουλάχιστον 30% του αριθμού των Ευρωπαίων τουριστών που αποτελούσαν πάνω από το ήμισυ των επισκεπτών.
«Τα έσοδα από μια άλλη σημαντική ομάδα, τους Ρώσους τουρίστες, έπεσε δραματικά λόγω των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πτήσεις τσάρτερ και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων», αναφέρει το Ταμείο στην ανάλυσή του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.