Σύνοδος Κορυφής: Χαμένοι στη… μετάφραση οι 27

Επιμέρους επαφές και… μασάζ δίνουν τον τόνο και στη δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μπαράζ διμερών επαφών και σκληρών διαπραγματεύσεων είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δεύτερης ημέρας συζητήσεων στις Βρυξέλλες, με τις αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων στρατοπέδων να έχουν μικρύνει, αλλά να μην γεφυρώνονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, το συμβιβαστικό σχέδιο του Σαρλ Μισέλ, που προβλέπει μικρότερες επιχορηγήσεις  κατά 50 δις., αλλά και αυξημένο κατά 100 εκατομμύρια το ποσό των επιστροφών (rebates) που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, παραμένει στο τραπέζι.

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι, μετά το πέρας των επί μέρους επαφών, θα κατατεθεί στο δείπνο νέο, αναθεωρημένο σχέδιο στη βάση των προτάσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυξάνονται οι «φειδωλοί»;

Ως γνωστόν, το μπλοκ της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας, είναι εκείνο που έχει καταθέσει τις περισσότερες ενστάσεις και οι διαπραγματεύσεις των 27 έχουν ως βασικό στόχο να κάμψουν τις αντιστάσεις τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενημέρωσε ότι οι τέσσερις «φειδωλοί» έχουν γίνει πέντε, με την Φινλανδία να προσφέρει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη.

Η χώρα της βόρειας Ευρώπης, εδώ και εβδομάδες, στήριζε ορισμένα από τα αιτήματα των τεσσάρων, όμως δεν είχε προσχωρήσει επισήμως στην ομάδα των «φειδωλών».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο στη Σύνοδο «υπάρχει μεγάλη μάχη και σκληρές διαπραγματεύσεις, όμως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Υπάρχουν πολλά άλυτα ζητήματα»

Την αισιοδοξία του Κουρτς δεν συμμερίζεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος, σε σύντομο μήνυμά του στο Facebook ανέφερε ότι οι συζητήσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς είναι πιο περίπλοκες από ότι περίμενε και υπάρχουν πολλά θέματα που παραμένουν άλυτα.

Ο Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι το συνολικό μέγεθος του πακέτου για το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη συζητείται και πως οι διαπραγματεύσεις με τους «φειδωλούς», οι οποίοι «δεν συμμερίζονται την ανάγκη για επιχορηγήσεις, αλλά αμφισβητούν και τα δάνεια».

Λίγο πριν διακόψει η Σύνοδος για να πραγματοποιηθούν επιμέρους επαφές, ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπόλοιπους ηγέτες εκτοξεύοντας πυρά προς τη Χάγη και την πρόταση για το δικαίωμα βέτο στο πώς θα κατανέμονται τα χρήματα από το Ταμείο.

Διπλωμάτες, πάντως, εκτιμούν ότι τα σκληρά λόγια του Τζουζέπε Κόντε δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ως απόρριψη του νέου σχεδίου Μισέλ.

Κατά άλλες πηγές, όμως, η απόσταση που χωρίζει Βορρά και Νότο γίνεται όλο και πιο χαώδης. Οι Financial Times, μάλιστα, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι οι «φειδωλοί» ζητούν περαιτέρω μείωση στις επιχορηγήσεις στα όρια της… σφαγής.

Σύμφωνα με τους FT, οι τέσσερις χώρες ζητούν οι επιχορηγήσεις να μειωθούν στα 170 δισ. ευρώ, αλλά να υπάρξουν και περικοπές ύψους 208 δισ. σε άλλα προγράμματα.

Ενεργοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα

Στο διάλειμμα της Συνόδου και κατά τη διάρκεια επιμέρους και διμερών επαφών, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως έχουν αναλάβει δράση για να γεφυρώσουν, κάπως το χάσμα μεταξύ των υπολοίπων ηγετών.

Τις γαλλογερμανικές προσπάθειες προσπαθεί να στηρίξει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε και διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε και στην πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών. Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.