Νέο μνημόνιο επιδιώκει η Μέρκελ για τον ευρωπαϊκό Νότο

Λύση που μπορεί να κρύβει μεγάλες, μνημονιακού τύπου, παγίδες για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επεξεργάζεται ο εύπορος Βορράς, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και χωρίς να έχει αποφασιστεί υπό ποια μορφή, επιχορηγήσεων ή δανείων, θα δοθούν τελικά τα 750 δισ. ευρώ.

Γερμανία και Ολλανδία συμφωνούν ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να συνδεθούν «με μεταρρυθμίσεις», όμως παραμένει υπό συζήτηση πόσο στενά θα παρακολουθούνται οι μεταρρυθμίσεις και από ποιον. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατέστησαν σαφές ότι οι επιχορηγήσεις από το προβλεπόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα πρέπει να συνδέονται με μεταρρυθμίσεις. Οικονομική βοήθεια που δεν συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και δεν στοχεύει στο μέλλον δεν βοηθά, τόνισε η Μέρκελ πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρούτε στο Βερολίνο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση των κρατών-μελών της Ε.Ε., έτσι ώστε, όταν προκύψει μια νέα κρίση, «να μην είναι αναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου». Πόσο στενά θα παρακολουθείται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και από ποιον; Κράτη-μέλη του Νότου, αλλά και η Γαλλία απορρίπτουν έναν έλεγχο όπως τον είχε υποστεί η Ελλάδα με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η γερμανική προεδρία προτείνει την εξής διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές: χώρες που ζητούν επιχορήγηση θα καταθέτουν στην Κομισιόν τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά τους. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τα εφαρμόζουν, η Κομισιόν αιτείται την εκταμίευση των χρημάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής η Ολλανδία φαίνεται να επιμένει σε ομόφωνες αποφάσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.