Ανιψιά Τραμπ: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο

Η Μέρι Λ. Τραμπ, ανιψιά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να δημοσιεύσει αποκαλυπτικά οικογενειακά απομνημονεύματα την επόμενη εβδομάδα, περιγράφοντας πώς μια σκοτεινή δεκαετία δυσλειτουργίας και βιαιότητας μετέτρεψε τον θείο της σε απερίσκεπτο ηγέτη που, σύμφωνα με τον εκδότη της, Simon & Schuster, «απειλεί τώρα την παγκόσμια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό».

Το βιβλίο, «Πάρα πολύ και ποτέ δεν είναι αρκετό: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο», απεικονίζει μια διαγενεακή ιστορία απληστίας, προδοσίας και ενδοοικογενειακής έντασης και προσπαθεί να εξηγήσει πώς η θέση του Προέδρου Τραμπ σε μια από τις πλουσιότερες και πιο διαβόητες δυναστείες της Νέας Υόρκης είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει σε αυτό που η κυρία Τραμπ αναφέρει ως «διεστραμμένες συμπεριφορές», όπως για παράδειγμα να αντιμετωπίζεις τους άλλους ανθρώπους με «νομισματικούς όρους» και να εξασκείσαι στην «εξαπάτηση ως τρόπο ζωής».

Η κ. Τραμπ, η οποία στα 55 ήταν ήδη καιρό απομακρυσμένη από τον Πρόεδρο Τραμπ, είναι το πρώτο μέλος της οικόγενειας Τραμπ που έσπασε τις σχέσεις με τους συγγενείς της γράφοντας ένα βιβλίο για τα μυστικά τους. Από τα τέλη Ιουνίου, η οικογένειά της – με επικεφαλής τον μικρότερο αδερφό του προέδρου, Ρόμπερτ Σ. Τραμπ – προσπαθεί να σταματήσει τη δημοσίευση του βιβλίου, επικαλούμενη μια συμφωνία εμπιστευτικότητας που υπέγραψε πριν από σχεδόν 20 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας σχετικά με τη βούληση του πατριάρχη της οικογένειας, του Φρεντ Τραμπ του πρεσβύτερου, τον πατέρα του προέδρου. Αλλά ένας δικαστής στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να ζητήσει από τον Simon & Schuster να εκδόσει τα απομνημονεύματα και αναμένεται σύντομα να αποφασίσει εάν η ίδια η κα. Τραμπ παραβίασε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα σημεία από το χειρόγραφό της:

Εξαπάτηση στo SAT 

Ως μαθητής γυμνασίου στο Κουίνς, γράφει η κα Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε κάποιον για να κάνει το προκριματικό τεστ, το SAT, για λογαριασμό του. Η υψηλή βαθμολογία που κέρδισε ο «πληρεξούσιος» για αυτόν, πρόσθεσε η κυρία Τραμπ, βοήθησε τον νεαρό Τραμπ να πετύχει  αργότερα την εισαγωγή του όταν μεταφέρθηκε ως προπτυχιακός στη διάσημη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στο Wharton. Ο κ. Τραμπ συχνά υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι παρακολούθησε το Wharton, στο οποίο αναφέρεται ως «το καλύτερο σχολείο στον κόσμο» και ως για «σούπερ ιδιοφυΐες».

Ο Φρέντι Τραμπ πέθανε μόνος του στο νοσοκομείο

Ήταν από καιρό γνωστό στην οικογένειας Τραμπ ότι το μεγαλύτερο παιδί του Φρεντ Τραμπ, ο Φρεντ Τραμπ ο νεότερος, που ήταν πιο γνωστός ως Φρέντι, ήταν το μαύρο πρόβατο της δυναστείας. Ο Φρέντι Τραμπ ήταν ένας όμορφος, «βαρύς» άντρας και σοβαρός πότης, ο οποίος, μετά από μια άθλια εμπειρία όταν εργαζόταν για τον πατέρα του, άφησε τη δουλειά του στα ακίνητα για να επιδιώξει το πάθος του για τις πτήσεις και έγινε πιλότος της Trans World Airlines.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συχνά παρατηρήσει ότι η αποχώρηση του αδερφού του από την οικογενειακή επιχείρηση άνοιξε χώρο για να εξελιχθεί και να πετύχει ο ίδιος. «Για μένα, λειτούργησε πολύ καλά»,  είπε στους New York Times κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας σχετικά με την εργασία υπό τον πατέρα του. «Για τον Φρεντ, δεν ήταν κάτι που θα λειτουργούσε».

Ο Φρεντ Τραμπ φέρεται να ήταν βάναυσος στον συνονόματο γιό του, φωνάζοντάς του μια φορά μπροστά σε μια ομάδα υπαλλήλων: «Ο Ντόναλντ αξίζει δέκα σαν κι εσένα», γράφει η κα Τραμπ. Ο Φρέντι Τραμπ πέθανε το 1981 από καρδιακή προσβολή λόγω αλκοόλ όταν ήταν 42 ετών και η κα Τραμπ αναφέρει την ιστορία στο βιβλίο της για το πώς η οικογένειά του τον έστειλε μόνο του στο νοσοκομείο τη νύχτα του θανάτου του. Κανείς δεν πήγε μαζί του, γράφει η κα Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε, πήγε να δει μια ταινία.

«Χωρίς αρχές», λέει μια αδελφή

Ακόμη και στην αρχή της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, η αδερφή του, Μαριάν Τραμπ Μπέρι, συνταξιούχος ομοσπονδιακή δικαστής, είχε βαθιές επιφυλάξεις σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα, γράφει η κα Τραμπ. «Είναι κλόουν – αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», ανέφερε η θεία της, κατά τη διάρκεια ενός από τα τακτικά γεύματά τους το 2015, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την προεδρία.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η Μαριάν Τραμπ ανησυχούσε ιδιαίτερα από την υποστήριξη του αδελφού της μεταξύ των ευαγγελικών χριστιανών. «Η μόνη φορά που ο Ντόναλντ πήγε στην εκκλησία ήταν όταν είχε κάμερες», είπε η κα Τραμπ. «Είναι εντυπωσιακό. Αλλά όλα αυτά αφορούν τη βάση του. Δεν έχει αρχές. Καμία!»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ναρκισσιστής

Η κα Τραμπ, που είναι κλινική ψυχολόγος, ισχυρίζεται ότι ο θείος της έχει και τα εννέα κλινικά κριτήρια για να είναι ναρκισσιστής. Ωστόσο, σημειώνει, ακόμη και αυτή η κατάταξη δεν καταγράφει το πλήρες φάσμα των ψυχολογικών προβλημάτων του προέδρου. «Το γεγονός είναι», γράφει, «ότι οι παθολογίες του Ντόναλντ είναι τόσο περίπλοκες και οι συμπεριφορές του τόσο συχνά ανεξήγητες που η πραγματοποίηση μιας ακριβούς και ολοκληρωμένης διάγνωσης θα απαιτούσε μια πλήρη σειρά ψυχολογικών και νευροφυσικών δοκιμών τις οποίες δεν θα αποδεχθεί ποτέ».

Σε άλλο σημείο λέει: «Ο Ντόναλντ είναι «ιδρυματοποιημένος» για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει, ή ακόμα και θα επιβιώσει, μόνος του στον πραγματικό κόσμο».

Όπως και άλλοι επικριτές του προέδρου, η κα Τραμπ ασχολείται στο βιβλίο με την ιδέα ότι ο κ. Τραμπ είναι στρατηγικός στοχαστής που λειτουργεί σύμφωνα με συγκεκριμένες ατζέντες ή οργανωτικές αρχές. «Δεν το κάνει», γράφει. «Το εγώ του Ντόναλντ ήταν και είναι ένα εύθραυστο και ανεπαρκές φράγμα μεταξύ του δικού του και του πραγματικού κόσμου, τον οποίο, χάρη στα χρήματα και την εξουσία του πατέρα του, δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει μόνος του».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.