Ρωσική Εκκλησία για Αγία Σοφία: Να μην ξαναγυρίσουμε στον Μεσαίωνα

Στις “φωνές” που τάσσονται απέναντι στην πρόθεση του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προστέθηκε και αυτή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία χαρακτήρισε ως μη αποδεκτή την απόφαση που εκκρεμεί να τελεσιδικήσει από το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο, με τον Μητροπολίτη Ιλαρίων και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας να δηλώνει στο πρακτορείο Interfax:

“Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον Μεσαιώνα. Έχουμε έναν πολυσύνθετο κόσμο, ζούμε σε έναν πολυθρησκευτικό και πρέπει να σεβαστούμε τα συναισθήματα των πιστών. Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει ανεπίτρεπτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας”, δηλώνοντας ρητά ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από μία τέτοια κίνηση.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει και από τη Γαλλία, τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αλλά και, εσχάτως, από την παγκόσμια χριστιανική νεολαία που έκανε έκκληση για διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.