Handelsblatt: Η Γερμανία έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία -«Τρίζουν οι σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ»

Στην ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει η Γερμανία για την Τουρκία αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα για να προσελκύσει τουρίστες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο: «Εκτός όμως από την υγεία και τη καλή διάθεση πρόκειται για πολύ περισσότερα: για πολιτική. Τρίζουν οι σχέσεις της Άγκυρας με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και όσον αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό δεν είναι όλα καλά. Τον περασμένο Μάρτιο η Άγκυρα άνοιξε μονομερώς τα σύνορα προς την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από μια επίθεση στη Συρία, όπου σκοτώθηκαν 30 Τούρκοι στρατιώτες. Το αποτέλεσμα ήταν σκηνές μίσους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην ανατολική Μεσόγειο Αθήνα και Άγκυρα επίσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Από διπλωματικούς κύκλους η Handelsblatt έμαθε ότι η Ελλάδα μπλοκάρει πολλές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην ΕΕ. Η εμπιστοσύνη δεν αποτελεί σταθερά εδώ και χρόνια στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας φαίνεται ουτοπικό από την πλευρά των Ευρωπαίων να συστήσει κανείς σε εκατομμύρια παραθεριστές ένα ταξίδι».

Το Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών στην ΕΕ από τη διεθνή ιδιωτική εταιρεία συμβούλων McKinsey. Το περιοδικό σημειώνει: «Μια συμφωνία με την Τουρκία θα άνοιγε το δρόμο για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό. Η εφαρμογή της όμως παρέμεινε στάσιμη. Και τότε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στον κόσμο προσέφερε τις υπηρεσίες της».

Η εταιρεία φαίνεται αρχικά να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, ωστόσο το άρθρο σημειώνει: «Η συνολική αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 992.000 ευρώ. Αντί να υπάρξει διαγωνισμός υπάρχει μια σημείωση εξαίρεσης, υπογεγραμμένη στις 20 Ιανουαρίου του 2017 από την τότε ηγεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). ‘Έπρεπε να παραιτηθούμε από τη διαδικασία’ αναφέρεται εκεί ‘εξαιτίας των χρονοδιαγραμμάτων και της πολιτικής πίεσης’. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε το 2018 ότι η ανάθεση δεν ήταν νομότυπη. Δεν αναφέρεται στην έκθεση ρητώς η McKinsey, το ποσό όμως που αναφέρεται συνάδει με το συμβόλαιο και τη δραστηριότητα: την εφαρμογή δηλαδή του σχεδίου δράσης στην Ελλάδα». Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες μεμονωμένων συμβολαίων, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών κατόπιν ερωτήσεως. Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση δεν ήταν νομότυπη, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά όχι παράνομη, λέει. Εκπρόσωπος της McKinsey δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν παίρνει δημόσια θέση για πελάτες της ή για υπηρεσίες που έχει παράσχει».

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.