Ο κορονοϊός υπήρχε στην Ιταλία από τον Δεκέμβριο

Έρευνα στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνο απέδειξε ότι η θανατηφόρα νόσος εξαπλώθηκε σιωπηρά στη χώρα -Η ένοχη σιωπή του Πεκίνου συνέβαλε στην εξάπλωσή της πανδημίας

Από τη Θεανώ Καρούτα
«δημοκρατία»

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάζει μελέτη του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) της Ιταλίας, σύμφωνα με τα οποία ο νέος κορονοϊός ήταν παρών στη χώρα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή δύο ολόκληρους μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ιταλία!

Το συμπέρασμα εξήχθη μέσα από τη μελέτη των λυμάτων του Μιλάνου και του Τορίνο, 40 δείγματα από τα οποία είχαν συλλεχθεί το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώθηκαν από δύο ξεχωριστά εργαστήρια με τη χρήση δύο διαφορετικών μεθόδων. Αμφότερες απέδειξαν την παρουσία του RNA του SARS-Cov-2 σε δείγματα που προέρχονται από το Μιλάνο και το Τορίνο στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Ίδια ίχνη βρέθηκαν επίσης στα λύματα της Μπολόνια στις 29 Ιανουαρίου 2020, τη στιγμή που το πρώτο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε επισήμως στην Ιταλία στις 20 Φεβρουαρίου, στην κωμόπολη Κοντόνιο, κοντά στο Μιλάνο.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας διευκρινίζει ότι τα δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2019 δεν έδειξαν ίχνη του ιού, ωστόσο το εύρημα του Δεκεμβρίου από μόνο του αρκεί για να καταδειχθεί, τόσο πως πιθανότατα στο ενδιάμεσο διάστημα -από τότε δηλαδή ως το επίσημο πρώτο κρούσμα- έγιναν σοβαρά λάθη σε νοσοκομεία και γηροκομεία της Ιταλίας που συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού (με αποτέλεσμα οι Αρχές να αποφασίσουν ολικό lockdown), όσο και πως την ίδια ώρα στην Κίνα, ήταν πράγματι τεράστια η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέφερε πως πιθανόν στην Κίνα ο νέος κορονοϊός να έκανε την εμφάνισή του τον Αύγουστο του 2019. «Αυτή η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία και παρέχει συνεκτικές πληροφορίες σε σχέση με τις αναλύσεις που έγιναν στη Γαλλία επί δειγμάτων νοσηλευόμενων ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο 2019» ανέφερε ανακοίνωση του ISS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιταλικό ινστιτούτο αναφέρθηκε ακόμη σε μια ισπανική μελέτη που εντόπισε το RNA στα λύματα της Βαρκελώνης που είχαν περισυλλεγεί στα μέσα του Ιανουαρίου, «περί τις 40 ημέρες πριν από την καταγραφή του πρώτου εγχώριου κρούσματος» στην Ισπανία, καθιστώντας σαφές ότι ο φονικός ιός έκανε… βόλτες στην Ευρώπη πολύ πριν οι επιστήμονες ασχοληθούν μαζί του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.