Τραγωδία δίχως τέλος στη Βραζιλία: 50.000 νεκροί και πάνω από 1 εκατ. κρούσματα

Καλπάζει η πανδημία στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τη στιγμή που τα κρούσματα δείχνουν να εξαπλώνονται και στο εσωτερικό της Βραζιλίας. Φόβος και για τεράστια οικονομική κρίση.

Η χώρα ξεπέρασε, χθες, το φράγμα των 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων, ενώ οι νεκροί από τον κορονοϊό πλησιάζουν τους 50.000.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, ενώ το τεταμένο πολιτικό κλίμα και οι παλινωδίες του προέδρου Μπολσονάρο κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη

Ο ιός εξαπλώνεται ασταμάτητα σε ολόκληρη τη χώρα, διαβρώνοντας τη στήριξη προς τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και αυξάνοντας τους φόβους οικονομικής κατάρρευσης μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.

Η Βραζιλία έχει συνολικά καταγράψει 1.032.913 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 48.954 θανάτους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, με 54.771 νέα κρούσματα, ενώ 1.206 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υποδηλώνοντας ότι το ξέσπασμα του ιού δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Ωστόσο, η πραγματική έκταση της επιδημίας ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν έλλειψη εκτεταμένων τεστ.

«Αυτός ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί, επειδή υπάρχει ελλιπής αναφορά μεγέθους 5 έως 10 φορές», δήλωσε ο Αλεχάντρε Νάιμε Μπαρμπόσα, καθηγητής ιατρικής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς τουλάχιστον 3 εκατομμύρια και θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει τα 10 εκατομμύρια άτομα».

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον κάκιστο χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, ενώ η χώρα δεν έχει υπουργό Υγείας μετά την παραίτηση δύο υπουργών, μετά από σύγκρουση με τον ακροδεξιό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Covid-19 έφτασε στη Βραζιλία μέσω πλούσιων τουριστών που επέστρεφαν από την Ευρώπη σε μεγάλες νοτιοανατολικές πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο και έχει εξαπλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, φτάνοντας το 82% των δήμων της Βραζιλίας.

Η επιδείνωση της επιδημίας ενδέχεται να επηρεάσει τις ήδη ζοφερές οικονομικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,7% φέτος, ενώ οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι θα μειωθεί πάνω από 6%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.