Κορονοϊός: Δεύτερο κύμα “χτυπάει” ήδη πολλές χώρες – ΦΩΤΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ομάδα επιστημόνων του NANOTECHNOLOGY 2020 καθώς καταγράφεται ήδη ένα νέο «κύμα» αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας καθώς «σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις μόλυνσης μετά την εξέλιξη της δεύτερης φάσης του COVID-19 στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων».

Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία και στη διάρκεια του παγκόσμιου lockdown, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ παρακολουθούν διαρκώς και συστηματικά την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως. Καθημερινά δημοσιεύουν αναφορές και στατιστικά και μέτρα που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και να προστατεύσουν την υγεία και να μειώσου τις οικονομικές επιπτώσεις. Σήμερα, αυτά τα επιβεβαιωμένα δεδομένα και μελέτες προέρχονται από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και του κόσμου, και από πολλές μεμονωμένες χώρες, παρέχοντας την κατάσταση εξέλιξης του COVID-19 παγκοσμίως και τη διάδοση πιθανών διαφορών και καθυστερήσεων μεταξύ των ηπείρων .

Η ομάδα των ειδικών κατέληξε ακόμη μια φορά στο συμπέρασμα ότι στις περιπτώσεις πλήρους χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από την πλευρά των πολιτών, σημειώνεται μεγάλη εξάπλωση του ιού: “Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οποιοδήποτε μέτρο για την άρση τμημάτων του κλειδώματος ή εξωτερικών περιπτώσεων, που δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στα σχέδια της χώρας, θα έχει βαθιά επίδραση και θα επιστρέψει σε νέες περιπτώσεις λοίμωξης, καθώς αυτός ο ιός δείχνει τεράστια δυνατότητα εξάπλωσης. Έχουμε επίσης επισημάνει ότι τέτοιου είδους σχέδια πρέπει να λαμβάνονται με εξαιρετική προσοχή και σύμφωνα με ένα σχέδιο που βασίζεται σε δοκιμή και προσέγγιση λάθους. Ωστόσο, έχουμε δει σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο ότι αντιμετωπίζουν νέα περιστατικά μόλυνσης μετά την εξέλιξη της δεύτερης φάσης του κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας ειδικών.

Γενικώς, σύμφωνα με τις συνεχώς ανανεωμένες προβλέψεις, φαίνεται πως στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές στην Ασία, την Ευρώπη (εκτός Σουηδίας) ,στη Βόρεια Αμερική είναι κοντά στο τέλος της δεύτερης φάσης των περιστατικών, ενώ στη Νότια Αμερική, στην Αφρική και στις χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία είναι πίσω από έναν έως δύο μήνες.

Σε αυτήν την ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνονται μερικές μελέτες και προβλέψεις σε γεωγραφικές περιοχές και χώρες ενδιαφέροντος ή ομάδα χωρών με σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζουν μια καθυστέρηση διάδοσης COVID-19 ή μια τεράστια εξάπλωση ξανά. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας για την εξέλιξη του COVID-19 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο και ως παράδειγμα, για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις προκειμένου να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα σχέδιά τους ή ενδεχομένως να εφαρμόσουν διορθωτικές προσεγγίσεις για να περιορίσουν και ελπίζουμε να εξαλείψει την εμφάνιση νέων περιπτώσεων” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Α. Νότιος Κορέα, Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία

H Νότιος Κορέα, το Ισραήλ και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη φτάσει στο ύψιστο σημείο της καμπύλης των κρουσμάτων, αλλά έπειτα από μερικές ημέρες ηρεμίας ξεκίνησε μια δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορονοϊού.

B. Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Αφρική: Βρίσκονται ακόμη στη φάση εξέλιξης της πανδημίας

Και οι τρεις χώρες εισήλθαν αργότερα από άλλες στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχουν φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης (S-Curve), ενώ το ίδιο παρατηρείται και στην Αφρική.

Γ. Στην Ευρώπη βρισκόμαστε στο τέλος της δεύτερης φάσης εξάπλωσης της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της δεύτερης φάσης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Αυστρία στην οποία η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί εδώ και ένα μήνα μετά το τέλος της δεύτερης φάσης της πανδημίας .

Δ. Η περίπτωση της Ελλάδας

Έως σήμερα έχουν αναφερθεί 3.068 περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό. Το υπουργείο Υγείας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καθυστερήσει την εξάπλωσή του. Στις 4 Μαϊου, η κυβέρνηση ξεκίνησε σταδιακά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έτσι έχουμε πλέον μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφοντας καθημερινά μικρό αριθμό νέων περιπτώσεων. Ωστόσο πριν από πέντε ημέρες στην αργία του Αγίου Πνεύματος με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε μια αύξηση 15-20 κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, αλλά κι αυτά μειώνονται τώρα.

E. Σουηδία και Δανία: Δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Η Σουηδία και η Δανία είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Έφθασαν στο ύψιστο σημείο των κρουσμάτων στην αρχή της εξάπλωσης του COVID-19 αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν διαφορετική πορεία. Η Σουηδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε έναν διαφορετικό σχεδιασμό χωρίς να ακολουθήσει το lockdown, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει περιοριστικά μέτρα προσπαθώντας να ελέγξει τον αριθμό των κρουσμάτων. Αντιθέτως, η Δανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του lockdown και βρίσκεται στο τέλος της δεύτερης φάσης.

ΣΤ. Το 29% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη και το 28% στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αντιστοιχούν στο 29%, στο 28% και το 2,8% αντίστοιχα. Χρησιμοποιώντας τη διαμόρφωση καμπύλης S, προβλέπεται ότι έως τις αρχές Αυγούστου οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αναμένεται να ανέλθουν πάνω από το 25% για την Ευρώπη, 23% για τις ΗΠΑ και 3,8% για την Αφρική. Στην Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση λόγω των κρουσμάτων της Ρωσίας, η οποία τώρα μπαίνει στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Η Νότια Αμερική, αλλά και η Ινδία αναμένεται να καταγράψουν αυξημένα κρούσματα τον Ιούλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.