Ανεξέλεγκτη η διάδοση της εξέγερσης: Η Αμερική στους δρόμους, ο Τραμπ στο καταφύγιο

Σαν ανεξέλεγκτη φωτιά εξαπλώνεται η εξέγερση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις, οι λεηλασίες, οι πυρπολήσεις, δεν σταμάτησαν – το αντίθετο, μάλιστα – παρά την σύλληψη του αστυνομικού και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του.

  • Χθες ήταν η έκτη νύχτα διαδηλώσεων, συγκρούσεων, λεηλασιών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
  • Πλέον, διαδηλώσεις και επεισόδια κάθε είδους έχουν πραγματοποιηθεί σε 140 πόλεις των ΗΠΑ’
  • Η Εθνοφυλακή έχει αναπτυχθεί σε 21 Πολιτείες.
  • Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Μόνον χθες στην Ουάσιγκτον έγιναν αναφορές για 50 τραυματίες.
  • Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 4.100 ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες, έστω και για λίγες ώρες, ήταν και η 25χρονη κόρη του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, ντι Μπάτζιο, Κιάρα.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί σε περίπου 40 πόλεις

Η χθεσινή 6η άγρια νύχτα

Λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολη και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστόνη και στην Ουάσιγκτον.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις, πολλοί πολίτες την αγνόησαν,  γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές.

  • Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Περισσότεροι από 50 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις έξω από τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Λόγω των επεισοδίων ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια Τραμπ φυγαδεύτηκαν στο υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου το οποίο έχει να χρησιμοποιηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της  11ης Σεπτεμβρίου, επί προεδρίας Μπους Τζούνιορ.

Στην Ουάσιγκτον, η ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μπροστά από τον Λευκό Οίκο πυρπολήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Οι ταραχοποιοί έριξαν κοκτέιλ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά στην αστερόεσσα στο πάρκο Λαφαγιέτ.

Στη Φιλαδέλφεια δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν σε εκτεταμένες επιδρομές και λεηλασίες. Στη Βοστόνη πυρπολήθηκε ένα ταχύπλοο κρουαζιερόπλοιο ενώ δυνάμεις αστυνομικών αναπτύχθηκαν έξω από καταστήματα για να αποτρέψουν τις επιδρομές.

Η αστυνομία συγκρούστηκε επίσης με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη. Στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.

Στην Καλιφόρνια, στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή πόλη.

Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την Δευτέρα 25 Μαΐου και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς  λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας.

Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορωναϊού και περίπου 40 εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες είναι αυτές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειές της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.