ΥΕΘΑ για Τούρκους στην Κρήτη: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται…»

Όταν όμως όντως εμφανιστεί το Fatih, ή κάποιο άλλο τουρκικό πλοίο νοτίως της Κρήτης, θα το κάνουμε αυτό που χρειάζεται, ή…;

Τι είπε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ:

– Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα, λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.
«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού. Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο».

– Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα στον Έβρο το έκλεισε χτες (25/5) ο πρωθυπουργός. Στο πεντάγωνο έγινε συνεδρίαση υπό τον υπουργό Εξωτερικών, όπου δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις».
«Είναι ευαίσθητο εθνικό θέμα. Αναπαράχθηκε ένας εντελώς ψευδές δημοσίευμα από τον ξένο τύπο. Δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη στον Έβρο. Τα σύνορα είναι σαφή και οριοθετημένα».

– Για τα διαβήματα: «τα διαβήματα διαμαρτυρίας έγιναν, από τη στιγμή που σε μικρό παραποτάμιο κομμάτι εδάφους συγκεντρώθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις σε μια οριοθετημένη, αλλά δυσδιάκριτη συνοριακή γραμμή, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. Το διάβημα ήταν για να αποτρέψει αυτούς τους κινδύνους».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά δυσφορεί για την κατασκευή του φράκτη και γι’ αυτό έγιναν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες. Το σύνορο στο ποτάμι «έχει οριοθετηθεί από το πρωτόκολλο του 1926», αλλά η κύτη του ποταμού έχει αλλάξει. Γι’ αυτό το λόγο έχουν γίνει προγεφυρώματα.
Για την κατασκευή του φράκτη έγιναν προπαρασκευαστικές εργασίες αποψίλωσης του εδάφους ώστε να οριοθετηθούν τα σύνορα. «Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί.», επεσήμανε.

– Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο: «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα.»

– Για τις υπερπτήσεις: «Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.»

– Για το θέμα με τις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.