Κορονοϊός: Οι 100 ημέρες που συντάραξαν και άλλαξαν τον κόσμο

Αρχισε σαν «πνευμονία άγνωστης αιτίας» και εξελίχθηκε σε πανδημία επηρεάζοντας τη ζωή τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων

Τη στιγμή που η ανθρωπότητα γιόρταζε την πρώτη μέρα του νέου έτους με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, σε μια γωνιά του πλανήτη άρχιζε ένας εφιάλτης για την ανθρωπότητα που -εκείνη τη στιγμή- ουδείς μπορούσε να προβλέψει. Μερικοί ασθενείς σε νοσοκομεία της Κίνας χτυπημένοι από μια άγνωστη μορφή πνευμονίας. Το πρώτο ξέσπασμα (έστω και μικρό) είχε γίνει και ο υπόλοιπος πλανήτης αγνοούσε το κακό που επίκειται, το οποίο έμελλε να επηρεάσει και να αλλάξει ριζικά τις συνήθειες και τις ζωές των ανθρώπων.

100 ημέρες αργότερα ο πλανήτης δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την ξέγνοιαστη και ανέμελη περίοδο καθώς βρίσκεται σε ολικό lockdown. Οι ζωές 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων επηρεάζονται άμεσα από την καραντίνα, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο και οι νεκροί τους 87.000, ενώ και η παγκόσμια οικονομία καταρρέει. Ο πλανήτης έχει μετατραπεί σε ένα δυστοπικό τοπίο που μόνο σε χουλιγουντιανές υπερπαραγωγές παρακολουθούσαμε. Οταν περάσει ο εφιάλτης είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μιλάμε για τις 100 (και πλέον) ημέρες που συγκλόνισαν και άλλαξαν τον κόσμο…

Ημέρα 1η

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου

«Πνευμονία άγνωστης αιτίας»

Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι ο πλανήτης ετοιμάζεται να υποδεχτεί γιορτινά το νέο έτος. Ωρα 13.38 στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μια ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης ανακοινώνει την ανίχνευση μιας «πνευμονίας άγνωστης αιτίας» στη Νότια Κίνα, στην περιοχή της αγοράς θαλασσινών και ζώων στην πόλη Γουχάν, μια βιομηχανική μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πρόκειται για ένα νέο… ξέσπασμα από τα τουλάχιστον δώδεκα που επιβεβαιώθηκαν τον Δεκέμβριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων Ebola στη δυτική Αφρική, ιλαράς στον Ειρηνικό και δάγκειου πυρετού στο Αφγανιστάν. Εξω από την Κίνα ωστόσο, αυτή η τελευταία ανακάλυψη γίνεται ελάχιστα αντιληπτή.

ap_20021348954901_1.jpg

Ημέρα 2η

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου

Λουκέτο στην αγορά της Γουχάν

Η συνήθως πολυσύχναστη αγορά θαλασσινών της Γουχάν, το πρωί της 1ης Ιανουαρίου σφραγίζεται με ταινίες και μεταλλικά πλαίσια από την τοπική αστυνομία. Κρατικοί υπάλληλοι με προστατευτικές στολές παίρνουν δείγματα από τις επιφάνειες της αγοράς προκειμένου να τα μελετήσουν. Τα κινεζικά social media κατακλύζονται από μηνύματα αλλά και ιατρικά έγγραφα, τα οποία προειδοποιούν ότι εμφανίζονται ασθενείς σε νοσοκομεία της Γουχάν με δυσάρεστα και επώδυνα συμπτώματα. Σε ένα από τα εκατοντάδες μηνύματα, κάποιος γράφει: «Πλύνετε τα χέρια σας. Μάσκες. Γάντια». Αυτό το μήνυμα θα γίνει τρόπος ζωής για όλη την υφήλιο μήνες αργότερα…

Η Ταϊβάν γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που λαμβάνει μέτρα εφαρμόζοντας υγειονομικές προφυλάξεις: οι αφίξεις σε απευθείας πτήσεις από τη Γιουχάν εξετάζονται για συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Μέσα σε δύο ημέρες, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, επίσης θα αρχίσουν να παρακολουθούν αφίξεις από τη Γιουχάν στα σύνορά τους. Την ίδια ώρα, στη Γουχάν άνθρωποι κατηγορούνται από τις αρχές για διάδοση φημών σχετικά με τη νόσο. Μάλιστα, φράσεις όπως η «άγνωστη πνευμονία της Γουχάν» και η «αγορά θαλασσινών της Γουχάν» αρχικά λογοκρίθηκαν από μια δημοφιλή πλατφόρμα livestreaming.

ap_20094561303078_1.jpg
(AP)

Ημέρα 10η

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Ο πρώτος νεκρός από κορονοϊό

Η μυστηριώδης ασθένεια εντοπίζεται: Κινέζοι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι άρρωστοι ασθενείς της Γουχάν έχουν προσβληθεί από έναν ανεύρετο μέχρι πρότινος κορονοϊό.

Κατά τον 21ο αιώνα, δύο κορονοϊοί, ο Sars και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers), προκάλεσαν πανδημίες. Επίσης, αυτός ο νέος κορονοϊός είναι θανατηφόρο. Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, ένας 61χρονος άνδρας πέθανε σε ένα νοσοκομείο της Γουχάν. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό θύμα.

ap_20092341657071_1.jpg
(AP)

Ημέρα 14η

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου

Ο κόσμος αγνοεί, ο ιός εξαπλώνεται

Πέρασε πάνω από μία εβδομάδα από τότε που οι υγειονομικές αρχές της Γουχάν επιβεβαίωσαν μια υπόθεση του νέου κορονοϊού. Και η ζωή συνεχιζόταν κανονικά καθώς η πόλη άρχισε να φιλοξενεί μια σημαντική ετήσια συνάντηση μεταξύ κρατικών και επαρχιακών αξιωματούχων. Ωστόσο, ο ιός ξεγλιστρήσει από το δίχτυ. Η Ταϊλάνδη αναφέρει την πρώτη της υπόθεση, ενός 61χρονου κατοίκου της Γουχάν, ο οποίος ανιχνεύτηκε με υψηλή θερμοκρασία από έναν ανιχνευτή θερμικής επιτήρησης στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ο υπόλοιπος κόσμος ακόμη… αγνοεί. Μια επιτροπή ειδικών για τις μολυσματικές νόσους συναντιέται στο Λονδίνο για να συζητήσει για τον ιό και εκτιμά ότι ο κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πολύ χαμηλός, αλλά εγγυάται τη διερεύνηση και τον έλεγχο».

Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το μήνυμα επαναλαμβάνεται και από τον Π.Ο.Υ., που κάνει λόγο για την ποιότητα της ανταπόκρισης της κινεζικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι λένε ότι οι ειδήσεις είναι ενθαρρυντικές. «Αν δεν υπάρξουν νέες περιπτώσεις τις επόμενες μέρες, το ξέσπασμα έχει λήξει», δηλώνει ο Γκουάν Γι, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι γιατροί στη Γουχάν όμως βλέπουν μια διαφορετική εικόνα καθώς μελέτες θα δείξουν αργότερα ότι για περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο τα νοσοκομεία στην πόλη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια «εκθετική αύξηση» σε περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την αγορά θαλασσινών.

ap_20083272225310_1.jpg
(AP)

Ημέρα 21η

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο Ζονγκ Νάνσαν, αξιόπιστος εμπειρογνώμονας στον τομέα των αναπνευστικών λοιμώξεων και εκπρόσωπος της  κινεζικής κυβέρνησης, ανακοινώνει στην κρατική τηλεόραση δύο νέες περιπτώσεις του ιού που εμφανίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ μεταξύ ασθενών που δεν έχουν άμεση επαφή με τη Γουχάν. Το συμπέρασμά του ήταν σαφές: «Μπορούμε να πούμε ότι είναι βέβαιο πως πρόκειται για φαινόμενο μεταφοράς ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο». Ο ιός που φαινομενικά είχε εξαφανιστεί στην Κίνα για περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο, πλέον εμφανίζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσα σε δύο μέρες υπήρξαν 139 νέα κρούσματα, ακόμη και στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.

Κι η εξάπλωση συνεχίζεται και στον υπόλοιπο κόσμο: την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, όπου στις 19 Ιανουαρίου, ένας 35χρονος άνδρας, ο οποίος επέστρεψε από τη Γουχάν παρουσιάστηκε σε κλινική στην πολιτεία της Ουάσιγκτον με βήχα και υψηλό πυρετό. Το πρώτο επίσημο κρούσμα στη χώρα. Δύο μέρες πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την πρώτη ουσιαστική ενημέρωση για τον ιό κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης, την οποία, σύμφωνα με την Washington Post, διέκοψε για να ρωτήσει κάτι άσχετο με το ζήτημα…

Την ίδια ώρα, ο πανικός κυριεύει τη Γουχάν καθώς στις 6 το πρωί, περισσότεροι από 100 ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού περιμένουν να εξεταστούν σε νοσοκομείο της πόλης.

ap_20098227253867_1.jpg

Ημέρα 25η

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Ο ιός φτάνει στην Ευρώπη

Την παραμονή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, που γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων ταξιδεύουν για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς αλλά οργανώνουν και διακοπές στο εξωτερικό. Την ίδια ημέρα η Γουχάν «σφραγίζεται». Οι περισσότερες μετακινήσεις εντός και εκτός της πόλης αναστέλλονται καθώς έχουν ανιχνευθεί πάνω από 800 λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν και 25 νεκροί. Είναι η πρώτη πόλη στον πλανήτη που βιώνει την πλήρη εκδήλωση της επιδημίας με διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά κορονοϊού, τα νοσοκομεία υπό σοβαρή πίεση και ολόκληρο τον πληθυσμό σε καραντίνα.

Παράλληλα, ο ιός φτάνει στην Ευρώπη: Εντοπίστηκε σε δύο πρόσφατες αφίξεις από την Κίνα και σε έναν συγγενή τους. Αυτό το τρίο έχει δεκάδες επαφές και οι γαλλικές αρχές λένε ότι αγωνίζονται για να εντοπίσουν πιθανές περιπτώσεις. «Πρέπει να αντιμετωπίσεις μια επιδημία σαν να χειρίζεσαι μια πυρκαγιά», δηλώνει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Αγκνές Μπουζίν.

Μια ημέρα αργότερα το lockdown στην Κίνα διευρύνεται περιλαμβάνοντας πια 56 εκατομμύρια ανθρώπους! Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί τη χώρα πως «αντιμετωπίζει μια σοβαρή κατάσταση», ενώ ένας γιατρός σε νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Χουπέι, γίνεται ο πρώτος ιατρικός επαγγελματίας που θα χάσει τη ζωή του από κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς για πρώτη φορά δημοσίως αν τον ανησυχεί ο νέος ιός, απάντησε: «Καθόλου. Και το έχουμε τελείως υπό έλεγχο »…

w14-14458fullsizeren2.jpg

Ημέρα 32η

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου

Αγνοια κινδύνου εκτός Κίνας

Την ημέρα που στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί βασικό θέμα στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, η ιστορική έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έρχεται και η πρώτη ημερομηνία ορόσημο για τον νέο κορονοϊό καθώς ξεπερνά σε κρούσματα τον Sars. Ο επικίνδυνος ιός έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και η Ισπανία και η Ιταλία έχουν εντοπίσει τα πρώτα κρούσματα. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για συναγερμό, όλα είναι εντελώς υπό έλεγχο», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Δεν υπάρχει ακόμη νεκρός εκτός Κίνας, όπου όμως ο αριθμός των θανάτων επιταχύνεται ραγδαία έχοντας φτάσει τους 258, με περισσότερους από 11.000 μολυσμένους! Το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται από τις ΗΠΑ αφορά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των αλλοδαπών που πρόσφατα ταξίδεψαν στην Κίνα.

ap_20094408394744_1.jpg
(AP)

Ημέρα 36η

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου

Πρώτος θάνατος έξω από την Κίνα

Η Κινά έχει ξεπεράσει τα 20.000 κρούσματα και τους 425 νεκρούς. Κι ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας καταγράφεται στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Πρόκειται για κάτοικο της Γουχάν, ο οποίος ταξίδεψε στις Φιλιππίνες και ανέπτυξε σοβαρή πνευμονία. Αμεσα η χώρα απαγόρευσε νέες αφίξεις από την Κίνα. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάντως, αναφέρει ότι η εξάπλωση της νόσου διεθνώς φαίνεται να είναι «ελάχιστη και αργή», αν και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, όπως ανάφερε. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν υπάρχει λόγος για να σταματήσει άσκοπα το εμπόριο και τα ταξίδια.

Το πρώτο καμπανάκι για τον κίνδυνο στις ΗΠΑ ηχούν πρώην διευθυντές του Λευκού Οίκου στον τομέα ετοιμότητας πανδημίας. Με άρθρο στη Wall Street Journal» τονίζουν: «Σταματήστε την επιδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ προτού ξεκινήσει». Κάποιες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Γερμανία, αρχίζουν να κάνουν περίπου 12.000 ελέγχους ανά ημέρα. Ωστόσο, στις ΗΠΑ λόγω λάθους, τα λεγόμενα test kit δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να γίνουν μόλις 1.200 δοκιμές σε έναν μήνα. Κι ο Τραμπ επιμένει στη ρητορική του λέγοντας ότι «μέχρι τον Απρίλιο, θεωρητικά, όταν θα ζεστάνει λίγο (ο καιρός), ως εκ θαύματος θα εξαφανιστεί».

ap_20050728571333.jpg

Ημέρα 51η

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

Η ζωή συνεχίζεται, ο ιός θερίζει

Οι αυστηροί έλεγχοι και ο ακριβής εντοπισμός των επαφών κάθε ασθενούς στη Νότια Κορέα έχουν περιορίσει τα κρούσματα μόλις στα 30. Ωστόσο, η 31 η πρώτη περίπτωση ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές.  Μια 61χρονη Νοτιοκορεάτισα έγινε viral καθώς, ούσα ασθενής και παρά τις συμβουλές των γιατρών για να υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, παρακολούθησε δύο λειτουργίες σε εκκλησίες και ήταν παρούσα σε μεσημεριανό γεύμα σε μπουφέ ξενοδοχείου. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατέληξαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα πως δυνητικά ήρθε σε επαφή με τουλάχιστον 1.160 άτομα! «Μετά από αυτό, ο ιός απλά εξερράγη», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Το Ιράν ανακοινώνει τις δύο πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού, ενώ στην Ιταλία η ζωή συνεχίζεται κανονικά δίχως την παραμικρή προφύλαξη. Η εκπληκτική Αταλάντα που εδρεύει στο Μπέργκαμο, συνεχίζει το παραμύθι της στο Champions League, συντρίβοντας 4-1 τη Βαλένθια στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου. Σε κάθε ένα από τα τέσσερα γκολ, το γήπεδο παίρνει φωτιά και οι οπαδοί αγκαλιάζονται και φιλιούνται μεταξύ τους. «Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της μικρής ιταλικής πόλης Μπέργκαμο έδωσε το παρών στο Σαν Σίρο» ανέφεραν τα ρεπορτάζ του αγώνα. Επίσης, στην ίδια πόλη και στο ίδιο γήπεδο βρέθηκαν και χιλιάδες Ισπανοί οπαδοί.

Business as usual και στις ΗΠΑ, όπου στο Λας Βέγκας το Δημοκρατικό Κόμμα πραγματοποιεί το ένατο προεδρικό debate. Ουδεμία αναφορά έγινε στον κορονοϊό.

coro.jpg

Ημέρα 57η

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Ο ιός επεκτείνεται παγκοσμίως

Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τις 80.000. Για πρώτη φορά ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της επιδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον υπόλοιπο κόσμο ξεπερνούν τον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα. Το Πεκίνο πάντως, έφθασε στο αποκορύφωμα της επιδημίας με τον θάνατο 150 ανθρώπων.

Οι άλλες χώρες μόλις τώρα αρχίζουν να… σκαρφαλώνουν: Στην Ιταλία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος τέσσερις μέρες πριν, ενώ ακολούθησαν σε λίγα 24ωρα άλλοι έντεκα θάνατοι. Περίπου 50.000 άτομα σε όλη τη βόρεια Ιταλία βρίσκονται σε καραντίνα. Πρόκειται για τον πρώτο πληθυσμό στην Ευρώπη που βρίσκεται σε lockdown.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν γίνεται ο μεγαλύτερος εκτός Κίνας, με τουλάχιστον 12 θανάτους που ανακοινώθηκαν κι άλλους 50 που εκτιμάται ότι έφυγαν από τη ζωή αλλά δεν επισημοποιήθηκαν. Ο ιός μάλιστα χτύπησε και την πολιτική ελίτ της χώρας καθώς ο υφυπουργός υγείας, ο οποίος μια ημέρα πριν δήλωνε οργισμένος στην τηλεόραση λέγοντας ότι ο ιός είναι υπό έλεγχο, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το 14ο κρούσμα αλλά ο Τραμπ επιμένει λέγοντας ότι «ο κορονοϊός είναι πολύ υπό έλεγχο στις ΗΠΑ»…

ahepa-nosokomeio-735x400.jpg

Ημέρα 58η

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στις 26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε η πρώτη υπόθεση στην Ελλάδα. Μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Βόρεια Ιταλία, βρέθηκε θετική και έγινε δεκτή στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η οικογένειά της, καθώς και εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί της, απομονώθηκαν οικειοθελώς. Μια ημέρα αργότερα, το εννιάχρονο παιδί της βρέθηκε επίσης θετικό σε κορονοϊό και εισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο.

Ακολούθησε η επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων που αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία ή που σχετίζονταν με αυτά. Μάλιστα, μετά την επιβεβαίωση του δεύτερου και τρίτου κρούσματος στην Ελλάδα, κλείνουν και τα πρώτα σχολεία για 14 μέρες. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνει ότι ακυρώνονται όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Οι καταστηματάρχες αλλά και οι δημοτικοί άρχοντες αρκετών περιοχών διαμαρτύρονται για το μέτρο, ενώ τις επόμενες ημέρες καρναβαλιστές ανά την Ελλάδα εξορμούν στους δρόμους αυθορμήτως φωνάζοντας «ε ε ε, ο ο ο, στ’ αρ… τον γράφουμε τον κορονοϊό»!

ap_20094488345617_1.jpg
(AP)

Ημέρα 67η

Παρασκευή 6 Μαρτίου

Η Ιταλία σε κρίση

Ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία, ιδίως στον Βορρά, αυξήθηκε κατά έξι φορές σε διάστημα μόλις έξι ημερών: περισσότεροι από 230 Ιταλοί είναι νεκροί και τα περιστατικά αυξάνονται κατά περισσότερο από 1.200 ανά μέρα. Η Ρώμη κλείνει τα σχολεία, κλείνει και τις πόρτες στα γήπεδα, προκειμένου να μην γίνει Λομβαρδία. «Το σύστημα υγείας κινδυνεύει για να επιβαρυνθεί με υπερφόρτωση. Θα έχουμε πρόβλημα με τις εντατικές αν συνεχιστεί η αυξητική τάση», δηλώνει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η Βρετανία μετράει την πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής από κορονοϊό και για πρώτη φορά από την Downing Street λέγεται ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί «με σημαντικό τρόπο». Ωστόσο, τρεις ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να σφίγγει τα χέρια των ανθρώπων. «Ημουν στο νοσοκομείο τις προάλλες, όπου νομίζω ότι υπήρχαν μερικοί ασθενείς με κορονοϊό και τους χαιρέτησα δια χειραψίας όλους», είπε χαρακτηριστικά.

ap_20082307875772_1.jpg
(AP)

Ημέρα 72η

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Και επισήμως πανδημία ο Covid-19

Για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρότινος απαξίωνε τον επικίνδυνο ιό, ανακοινώνει ξεκινά «την πιο επιθετική και ολοκληρωμένη προσπάθεια στη σύγχρονη ιστορία για την αντιμετώπιση ενός αλλοδαπού ιού». Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα 1.000, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως. Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταρρέουν ταχύτερα ακόμη κι από το 2008. Οι θάνατοι στην Ιταλία αυξάνονται κατά 168 σε μια μέρα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι εκείνη τη στιγμή στον πλανήτη. Η χώρα αντιμετωπίζει την «πιο σκοτεινή ώρα» λέει ο πρωθυπουργός Κόντε.

Το προφανές συνέβη: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει επισήμως ότι ο κορονοϊός ή αλλιώς Covid-19 είναι πλέον μια πανδημία. Η Μεγάλη Βρετανία έχει 456 κρούσματα αλλά αρνείται να λάβει μέτρα περιορισμού όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Οι άρρωστοι και ευάλωτοι άνθρωποι συμβουλεύονται να μένουν στο σπίτι τους, αλλά η κυβέρνηση τείνει προς την άποψη ότι το κόστος της πλήρους καταστολής του ιού θα είναι υπερβολικά υψηλό όσον αφορά τις χαμένες ελευθερίες. Επιτρέποντας την εξάπλωσή του, μπορεί επίσης να «οικοδομήσουμε κάποιο είδος ανοσίας της αγέλης, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να είναι ανοσιακοί σε αυτήν την ασθένεια», δηλώνει αργότερα στο BBC, ο σερ Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Αγγλίας.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 99…

αχεπα.jpg

Ημέρα 73η

Πέμπτη 12 Μαρτίου

Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός αφαιρεί την πρώτη ζωή και στην Ελλάδα. Το χρονικά ένατο κρούσμα στη χώρα μας, ένας 66χρονος άντρας, έγινε το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου. Την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα, τα οποία 10 χαρακτηρίστηκαν «ορφανά», δηλαδή δεν έγινε δυνατό να ανιχνευθεί ο φορέας από τον οποίο κόλλησαν.  Την ίδια μέρα πάντως, το πρώτο κρούσμα, η 38χρονη γυναίκα και το παιδί της πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη…

Από τις 10 Μαρτίου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο όλων των σχολείων της επικράτειας προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του επικίνδυνου ιού.

ap_20092696175354_1.jpg
(AP)

Ημέρα 78η

Τρίτη 17 Μαρτίου

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Ο κίνδυνος δεν είναι πια αόρατος ούτε μακρινός. Τα ευρωπαϊκά κράτη μπαίνουν σε καραντίνα το ένα μετά το άλλο, σύνορα κλείνουν και η ήπειρος σφραγίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο», δηλώνει δραματικά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν. Οι θάνατοι στην Ιταλία υπερβαίνουν σε μια ημέρα τα 450 άτομα και σύντομα ξεπερνούν σε ποσοστά ακόμη και την Κίνα και οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Ισπανία θα διπλασιαστούν φτάνοντας τις 17.000. Τα τρία τέταρτα όσων έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό είναι ευρωπαίοι!

Παντού έχει σημάνει συναγερμός: Οι Αυστραλοί που βρίσκονται στο εξωτερικό ενημερώνονται από την κυβέρνηση ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι Γάλλοι απαγορεύεται πλέον να ποδηλατούν, ενώ 40 εκατομμύρια κάτοικοι στην Καλιφόρνια καλούνται να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η βρετανική κυβέρνηση αναθεωρεί επειγόντως τη στρατηγική της, συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης ανοσίας της αγέλης, καθώς μια επιστημονική μελέτη που φτάνει στα χέρια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εκτιμά ότι ο κορονοϊός μπορεί να κοστίσει μισό εκατομμύριο βρετανικές ζωές και οδηγήσει σε κατάρρευση το εθνικό σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα, στην Μπουρκίνα Φάσο, πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, πεθαίνει από τον ιό. Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο από Covid-19 στην υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παρουσιαστούν επισήμως 1.000 κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο και περισσότερα από 160.000 σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με μόλις 387 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ap_20092689814800_1.jpg
(AP)

Ημέρα 84η

Δευτέρα 23 Μαρτίου

3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε καραντίνα

Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει πια τις 370.000. Στην Ελλάδα υπάρχουν 624 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε lockdown. Από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ενα 24ωρο αργότερα ανάλογη απόφαση λαμβάνει και η βρετανική κυβέρνηση, που όμως έχει ήδη να αντιμετωπίσει 6.600 κρούσματα. Ο Μπόρις Τζόνσον παροτρύνει τη χώρα «Πρέπει να μείνεις σπίτι», αλλά την επομένη στο μετρό του Λονδίνου και στις συγκοινωνίες γίνεται το αδιαχώρητο!

Περίπου 400 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ισπανία, ο υψηλότερος ημερήσιος φόρος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ακολούθησαν 15 δραματικές μέρες με περισσότερα θύματα ημερησίως. Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη, όπου η καμπύλη των κρουσμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα: 5.000 νέοι ασθενείς επιβεβαιώνονται, αυξάνοντας στις 20.000 τα θύματα του κορονοϊού κατά μήκος των ΗΠΑ, που μέχρι το τέλος της εβδομάδας γίνονται η χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις…

Στην Ινδία, έπειτα από εβδομάδες αδράνειας, ανακοινώνεται lockdown γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στη χώρα μετά το 1947, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους. Είναι πλέον γεγονός πως περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν μια μορφή καραντίνας.

Τα ευχάριστα νέα πάντως, αρχίζουν να έρχονται από την Κίνα, όπου υπήρξε για πρώτη φορά υποχώρηση στο κύμα των κρουσμάτων.

ap_20094459874292_1.jpg

Ημέρα 94η

Πέμπτη 2 Απριλίου

1 εκατομμύριο ασθενείς

Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόκινς ανακοινώνει ότι τα θύματα του κορονοϊού ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μεταξύ όσων νοσούν πλέον βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζε με σοβαρότητα τον επικίνδυνο ιό. Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.544 και οι νεκροί τους 53. Η παγκόσμια κοινότητα είναι σοκαρισμένη. Οι θάνατοι στην Ισπανία ξεπερνούν τους 950 σε μια ημέρα, στην Ιταλία τους 760, στη Μεγάλη Βρετανία τους 569 και στη Γαλλία τους 1.355.

Στις ΗΠΑ 6,6 εκατομμύρια πολίτες κατέθεσαν αίτηση σε μια εβδομάδα για παροχές ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πράξει κάτι ανάλογο άλλα 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια χώρα με 244.000 κρούσματα και περισσότερους από 6.000 νεκρούς! Ο Τραμπ μίλησε για μια επερχόμενη «πολύ, πολύ οδυνηρή περίοδο δύο εβδομάδων».

Η ανησυχία εντείνεται και στην Ινδία καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα στο Νταραβί, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές στον πλανήτη. Εκτιμάται ότι τα κρούσματα στη χώρα είναι κατά χιλιάδες περισσότερα από τα 2.069 επιβεβαιωμένα. Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και για το Πακιστάν και άλλες πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, η δημοκρατία δοκιμάζεται σε διάφορες χώρες του πλανήτη με διαφόρων ειδών αυταρχικά μέτρα να «φοριούνται» στους πολίτες με τον μανδύα της προστασίας της δημόσιας υγείας: ακόμη και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως είναι η Ουγγαρία, όπου ο ακροδεξιός πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, έλαβε υπερεξουσίες, ανάλογες με εκείνες που έχουν δικτάτορες, για αποφάσεις βάσει διαταγμάτων δίχως χρονικό περιορισμό.

ap_20092427139737_1.jpg
(AP)

Ημέρα 100ή

Τετάρτη 8 Απριλίου

Ανησυχία αλλά και ελπίδα

Ο πλανήτης δοκιμάζεται με την πανδημία αλλά τα αισιόδοξα νέα καταφθάνουν από το μέρος, όπου άρχισαν όλα. Η Κίνα κατέγραψε την πρώτη της ημέρα με μηδενικούς θανάτους, ενώ η Γουχάν έπαψε να βρίσκεται σε lockdown για πρώτη φορά έπειτα από μήνες. Παρ’ όλα αυτά, το Σάββατο 4 Απριλίου καταγράφηκε ως η μέρα με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως καθώς 6.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κι όσο δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή κρουσμάτων και νεκρών σε χώρες υπανάπτυκτες, ο φόρος του θανάτου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παράλληλα, η Σιγκαπούρη, η οποία παρουσίασε αξιοσημείωτη ανταπόκριση στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στην πρώτη φάση της, εισήγαγε εκ νέου αυστηρή καραντίνα υπό τον φόβο ενός πιθανού δεύτερου κύματος λοιμώξεων.

Κι όλα αυτά, την ώρα που το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού εκτιμάται ότι είναι απίθανο να κυκλοφορήσει για μαζική χρήση πιο σύντομα από τους επόμενους  18 μήνες. Στη διάρκεια της 8ης Απριλίου, τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 1.490.000 και οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 87.317, ενώ έχουν αναρρώσει 319.000. Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει και να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και πότε θα επιστρέψει η… κανονική ζωή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.