Σε πλήρη σχεδιασμό ο εξισλαμισμός της Ευρώπης

Ολόκληρη η υφήλιος έχει παγώσει και οι μόνες ενέργειες που γίνονται έχουν απόλυτη σχέση με την αναχαίτιση της εξάπλωση του κορoνοϊού και των επιπτώσεων που προκαλεί στα συστήματα υγείας και την οικονομία.

Μπορεί οι ειδήσεις ανά την υφήλιο να έχουν περιοριστεί σε ζητήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, ωστόσο η ισλαμική πτέρυγα της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τα δεδομένα και κορυφώνει το επικοινωνιακό της πρόγραμμα για διάσωση των τουρκικών τζαμιών.

Με οδηγίες από τη θρησκευτική ηγεσία της Τουρκίας και με χρήματα από το Υπουργείο Θρησκειών άρχισε μια καμπάνια στη Γερμανία με σύνθημα «Τώρα είναι καιρός να υποστηρίξουμε τα τζαμιά μας». Την εκστρατεία έχει αναλάβει το Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği, που ιδρύθηκε στην Κολωνία το 1984 και είναι το παράρτημα της τουρκικής θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας.

Στόχος της καμπάνιας είναι να σώσει τα περίπου 900 τζαμιά στη γερμανική επικράτεια που έχει υπό τον έλεγχό της η DITIB, τα οποία είτε είναι υπό κατασκευήν είτε έχουν χρέη. «Υπάρχουν περισσότερα από 50 τζαμιά στη Γερμανία, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή σε μεσαία και μεγάλη κλίμακα και δύο ή τρεις φορές περισσότερα από αυτά, με μεγάλο χρέος», αναφέρει ο πρόεδρος του παραρτήματος στη Γερμανία, Καζίμ Τουρκμέν, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της κατασκευής τζαμιών και η πληρωμή των χρεών υπό αυτές τις συνθήκες», καθώς «οι ναοί συνεχίζουν την ύπαρξή τους υπό την αιγίδα και ευθύνη των πιστών σε όλον τον κόσμο». Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, είναι «σκόπιμο να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για να υποστηρίξουμε τα τζαμιά μας και να τα προστατέψουμε».

Τι είναι η DITIB

Πρόκειται για την τουρκοϊσλαμική ένωση για θρησκευτικές υποθέσεις και είναι η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Γερμανίας, χώρα η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική ομογένεια, ενώ από τα 4.5 εκατομμύρια των μουσουλμάνων της χώρας, τα 2/3 είναι τουρκικής καταγωγής. Ιδρύθηκε το 1984 στην Κολωνία, ως υποκατάστημα του Diyanetö, ώστε να προστατεύσει τους μετανάστες Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη, ενάντια σε “καταστρεπτικά και διχαστικά” κινήματα.

Το οξύμωρο είναι πως την ίδρυση του παραρτήματος ανέλαβε ένας μηχανισμός ψυχολογικού πολέμου, που συνδέεται με το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και μέχρι σήμερα αποτελεί τομέα του παραρτήματος, υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Υβριδικός πόλεμος άνευ ορίων;

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η ξαφνική απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας, Άγγελο Συρίγο, πρέπει να «προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα όσα διαδραματίστηκαν στον Έβρο απέδειξαν την αποτυχία της Τουρκίας, που με κάθε ευκαιρία απειλούσε πως θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες. Αυτό, ερμηνεύει, δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να επιχειρήσει την πρόκληση νέου θερμού επεισοδίου, που όμως δεν θα γίνει με τη μορφή που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Ο Άγγελος Συρίγος εξήγησε πως η Ελλάδα ανησυχεί «μην τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού για να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Γι’ αυτό γίνεται απόλυτος διαχωρισμός όσων φθάνουν πλέον στα νησιά. Ενώ εκτίμησε πως, με το τέλος της πανδημίας, η πρώτη προκλητική πράξη της Τουρκίας θα αφορά σε πλοία της Τουρκίας «στην Ανατολική Μεσόγειο για να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας».

Το δημογραφικό, το μόνο εμπόδιο στο εσωτερικό

Είναι καλά γνωστό πως η ερντογανική Τουρκία επιχειρεί να βάλει σε παρένθεση την κοσμικότητα του Κεμάλ Ατατούρκ και να μετατρέψει σε άκρως ισλαμική την κοινωνία της Τουρκίας. Με το θέμα ασχολείται ακροθιγώς και το βρετανικό περιοδικό Economist, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει την επιθυμία του να διαμορφώσει μια «ευλαβή γενιά», ωστόσο ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στο πολιτικό Ισλάμ για αναδιαμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας είναι το δημογραφικό.

Από το 2002 μέχρι σήμερα, τα 16 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν, η εξύψωση του δημόσιου ρόλου του Ισλάμ σε αυτήν τη συνταγματικά κοσμική δημοκρατία ήταν ψηλά στην ατζέντα. Ο Ερντογάν προώθησε την κατασκευή χιλιάδων νέων τζαμιών και ισλαμικών επαγγελματικών σχολείων γνωστών ως imam hatips.

Το 2017 ο νεοσουλτάνος επιχείρησε ακόμη ένα χτύπημα στις όποιες κοσμικές αξίες με την απόφαση να διακοπεί, όπερ και εγένετο, η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ως δυσνόητη και αμφιλεγόμενη. Αντ’ αυτού, στα σχολεία εντάχθηκε το μάθημα της Τζιχάντ, ως υψίστης σημασίας. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας των κεφαλαίων περί Κεμάλ Ατατούρκ.

Παράλληλα, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει νομιμοποιήσει την παιδεραστία και διδάσκει στα κορίτσια από 11 ετών να γίνονται «καλές νύφες». Υπενθυμίζουμε πως το μάθημα εντάχθηκε τη φετινή σχολική χρονιά από την πέμπτη τάξη του πρώτου σχολείου και διαρκεί για πέντε χρόνια.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν εξακολουθεί να συναντά αντιστάσεις. Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στις πολιτικές προσπάθειες της ολοκληρωτικής ισλαμοποίησης της Τουρκίας είναι ο δημογραφικός.

Όπως αναφέρει το Economist, «ο ρυθμός της μετανάστευσης από την περιφέρεια στις πόλεις ήταν εξαιρετικά υψηλός. Μέχρις ενός βαθμού αυτό προσέδωσε στις αστικές περιοχές της Τουρκίας έναν πιο θρησκευτικό και συντηρητικό χαρακτήρα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου πολλοί κάτοικοι της πόλης τείνουν να αναπτύσσουν μια πιο à la carte προσέγγιση προς τη θρησκεία. Για τουλάχιστον ένα μέρος της ισλαμικής αστικής τάξης, η γραμμή που χωρίζει τον συντηρητικό και τον κοσμικό τρόπο ζωής γίνεται ολοένα και πιο θολή».

Μαρίνα Χατζηκώστα
simerini

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.