Σοκ προκαλούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη οι απόψεις ειδικών για το εμβόλιο κατά του COVID-19

Μια τηλεοπτική συζήτηση με δύο καθηγητές από τη Γαλλία, στην οποία υποστήριξαν ότι τα μέσα για τον coronavirus θα ήταν καλό να δοκιμαστούν σε Αφρικανούς, συγκλόνισε το κοινό και προκάλεσε ένα κύμα οργισμένων σχολίων στο Διαδίκτυο.

Αυτή είναι μια δημοφιλής πρόσφατη ιδέα να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο bacillus Calmet-Guerin (BCG) που αναπτύχθηκε κατά της φυματίωσης για την καταπολέμηση της COVID-19.

Δεν θα έπρεπε να κάνουμε έρευνα στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχει θεραπεία και καμία ανάνηψη;” Ανάρωτήθηκε ένας από τους επιστήμονες σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Περίπου σαν πόρνες

«Πράγματι, υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία. Εδώ προχωρούμε με την ικανότητα του εμβολίου BCG να προστατεύει ένα άτομο και από άλλες αναπνευστικές παθήσεις εκτός από τη φυματίωση. Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα από ορισμένες μελέτες σχετικά με τη γρίπη. Ελπίζουμε ότι bcg θα βοηθήσει στην περίπτωση του coronavirus,» δήλωσε ο Kamil Losh, κορυφαίος ερευνητής στο Γαλλικό εθνικό ίδρυμα υγείας και ιατρικής έρευνας (Inserm), στο κανάλι ειδήσεων LCI.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα αυτή διεξάγεται ή προγραμματίζεται στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Η ιδέα είναι να διαχωριστούν οι ομάδες ελέγχου: η μία να δώσει BCG, η άλλη – εικονικό φάρμακο (placebo). Και θα δούμε αν το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης ή τουλάχιστον την ανάπτυξη παθολογιών στην περίπτωση της νόσου.
Στη συνέχεια, o επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομειακού κέντρου Koshen στο Παρίσι, Jean-Paul Mira, συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση. Επεσήμανε ότι, σε καραντίνα στην Ευρώπη, οι άνθρωποι προστατεύονται πολύ καλά από τη μόλυνση και ότι αυτό δεν θα αποφέρει αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα στις ομάδες ελέγχου.

Γιατί να μην κάναμε έρευνα στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, ούτε θεραπεία, ούτε ανάνηψη; Με τον ίδιο τρόπο που το AIDS μελετήθηκε σε πόρνες, καθώς κινδύνευαν και δεν προστατεύονταν. Πώς σου φαίνεται αυτό;” ρώτησε o Μίρα.

Ο καθηγητής Loesch κούνησε το κεφάλι και συμφώνησε ήρεμα. “Έχεις δίκιο. Στην πραγματικότητα εξετάζουμε αυτή την πιθανότητα. Πιστεύω ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ήδη ανακοινωθεί”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τη δημιουργία ομάδων ελέγχου στην Ευρώπη.

Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο

Κανένας από τους συμμετέχοντες στο στούντιο δεν αντέδρασε στο διάλογο των ειδικών, αλλά πολλοί θεατές εξοργίστηκαν. Ένας από τους πρώτους που μίλησαν ήταν ο διάσημος Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής, πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, Τσέλσι “Άντζι”, καθώς και ο Ρώσος Σάμιουελ Έτο.

Παλιάνθρωποι. Η Αφρική είναι παιδική χαρά για εσάς, σωστά;” έγραψαν στο Facebook και στο Instagram.

Ένας άλλος πρώην παίκτης της Τσέλσι, ο σταρ του ποδοσφαίρου της Ακτής Ελεφαντοστού Ντιντιέ Ντρογκμπά, ζήτησε να βοηθηθεί η Αφρική για να αντιμετωπίσει τον κορωναϊό αντί να χρησιμοποιηθεί ως εργαστήριο. “Καταδικάζω απερίφραστα αυτά τα υποτιμητικά, δόλια και βαθιά ρατσιστικά σχόλια. Μην πάρετε τους Αφρικανούς για ινδικά χοιρίδια, είναι απλά αηδιαστικό», έγραψε στο Twitter.

Ένας άλλος γνωστός ποδοσφαιριστής, ο εκπρόσωπος της Σενεγάλης, Demba Ba, απάντησε επίσης. “Καλώς ήρθατε στη Δύση, όπου οι λευκοί θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο σημαντικούς που ο ρατσισμός και η άνοια γίνονται κοινός τόπος“, είπε.

“Δεν είναι πρόκληση, είναι καθαρός ρατσισμός. Η Αφρική δεν είναι το εργαστήριο της Ευρώπης, οι Αφρικανοί δεν είναι πειραματόζωα”, δήλωσε ο Ολιβιέ Φάουρ, αρχηγός του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση βομβαρδίστηκαν με προσβολές, ακόμα και απειλές. Ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα SOS Racisme θα απευθύνει έκκληση στο Ανώτατο Συμβούλιο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλίας (CSA) ζητώντας να μελετηθούν οι δηλώσεις που έγιναν στον αέρα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Η Ένωση Εργαζομένων του Σεξ (Strass) δεν σιωπά. “Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του σεξ στην Αφρική και την Ασία συχνά δρουν ως ινδικά χοιρίδια. Αρκετές ανήθικες δοκιμές υπέρ των δυτικών εργαστηρίων“, προέτρεψε η οργάνωση.

Ο Jean-Paul Mira εξεπλάγη από αυτή την αντίδραση, απέρριψε οποιεσδήποτε κατηγορίες ρατσισμού και ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι ίσως δεν ήταν αρκετά σαφής. “Το βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, εκτός από τη Γαλλία και την Αυστραλία, οποιαδήποτε αφρικανική χώρα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτή τη μελέτη, την οποία δεν είχα ξανακούσει“, ανέφερε σε δημοσιογράφους.

O Mira σημείωσε ότι η έρευνα στη Νότια Αφρική είχε αναφερθεί μόνο ως παράδειγμα, δεδομένου ότι πολλοί πελάτες των ιερόδουλων σε αυτή τη χώρα είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας υποστήριξε το μέλος του προσωπικού του. Κλινικές δοκιμές της αποτελεσματικότητας του εμβολίου BCG ως θεραπεία κατά του κορωναϊού έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη και την Αυστραλία, εξήγησε εκεί. “Η Αφρική, σε κάθε περίπτωση συζητιέται όπως ο υπόλοιπος κόσμος
Πρόκειται για παγκόσμια πανδημία”, τόνισαν οι επιστήμονες.

Το εμβόλιο BCG έχει αναπτυχθεί κατά της φυματίωσης και περισσότερα από 130 εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται κάθε χρόνο, αλλά η αποτελεσματικότητά του αποδυναμώνεται μετά από 10-15 χρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει τα συμπτώματα του COVID-19. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το BCG θα συμβάλει στη δημιουργία μιας θεραπείας για τον coronavirus.

https://ria.ru/20200405/1569552106.html

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.