Ο κορωνοϊός σαρώνει τα ΜΜΕ της Ισπανίας – Χιλιάδες απολύσεις στις μεγαλύτερες εφημερίδες

Ο μεγαλύτερος ισπανόφωνος όμιλος στον κόσμο PRISA, που ελέγχει την El Pais και άλλες δεκάδες εφημερίδες, εκατοντάδες περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ισπανία, φαίνεται ότι σέρνει ξανά πρώτος το χορό των απολύσεων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, εξαιτίας της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων και των πωλήσεων την εποχή της πανδημίας.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας, Prisa, Unidad Editorial, Vocento, Godo και Prensa Iberica, έχουν καταθέσει ήδη τις μακρές λίστες των προσωρινών (;) απολύσεων.

H Prisa, που ελέγχει την El Pais,θα απολύσει 9.000 άτομα, η Unidad Editorial, που ελέγχει την El Mundo και την αθλητική Marca, θα απολύσει το 50% του προσωπικού της, ή 750 από τους 1.500 υπαλλήλους της, η Vocento, που εκδίδει μεταξύ άλλων το δεξιό ABC, θα απολύσει 300 από τους 2.700 υπαλλήλους τους και θα μειώσει τα ωράρια εργασίας και τις αποδοχές των υπολοίπων κατά 40%, η Godo, που ελέγχει μεταξύ άλλων την La Avanguardia της Βαρκελώνης, θα απολύσει 140 άτομα και θα μειώσει τα ωράρια και τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 25%,  η Prensa Iberica, που ελέγχει μεταξύ άλλων την El Periodoco της Βαρκελώνης και αποτελεί κολοσσό του περιφερειακού και τοπικού τύπου, θα απολύσει το 40% του προσωπικού της, ενώ για τους υπολοίπους προβλέπονται μειώσεις ωραρίων και μειώσεις μισθών έως και κατά 63%.

Η ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης El Diario ανακοίνωσε μειώσεις μισθών από 10% έως 30% στα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, χωρίς να αποκλείει περικοπές προσωπικού στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prisa Μανουέλ Μιράτ έστειλε επιστολή σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ζητώντας μια «θυσία» μπροστά στην «οικονομική ζημιά… για να εξασφαλιστεί η επιβίωση και το μέλλον της εταιρείας και ως εκ τούτου όλων των υπαλλήλων του Ομίλου». Ο Μιράτ υπέγραψε τη μείωση των αποδοχών κατά 20% των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και κατά 35% μείωση των αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών της Ανώτατης Διοίκησης, όπως σημείωσε στις δηλώσεις του. Ο Μιράτ προειδοποίησε επίσης ότι ο όμιλος εξετάζει όλα τα συμβόλαια με τους προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών με στόχο τη μείωση κάθε περιττής δαπάνης, γεγονός που σημαίνει ότι η κρίση στην Prisa θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες στην αγορά εργασίας.

Ο όμιλος PRISA παρουσίασε δύο αιτήματα για προσωρινή αναστολή των θέσεων εργασίας για ένα τρίμηνο, για τα άτομα που δεν έχουν καμία δραστηριότητα αυτή τη στιγμή, αυτών που θα τους μειωθούν τα ωράρια εργασίας έως το Δεκέμβριο του 2020, που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών τους από 10% με 15%.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.