Αντιδράσεις του γαλλικού υπουργείου Άμυνας για τουρκικό χάρτη

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αναδημοσίευση από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στην επίσημη ιστοσελίδα του στο twitter ενός τουρκικού χάρτη με τις αξιώσεις σε όλη την Μεσόγειο λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Δευτέρας η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης ενώ το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υποχρέωσε τόσο το πολεμικό ναυτικό της χώρας όσο και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης της Γαλλίας να αποσύρουν από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις.

Ο χάρτης παρουσίαζε τις «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο» προβάλλοντας κατά κόρον τις τουρκικές αξιώσεις – ακόμη και την «γαλάζια πατρίδα» στο Αιγαίο, κάτι μάλιστα που το αντιλήφθηκε η τουρκική εφημερίδα «Aksam», η οποία το αναδημοσίευσε με διθυραμβικά σχόλια.

Η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Σε συνέχεια της αναφοράς μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

2. Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.