ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΙΟΥΛΕΝ: “ΑΘΩΟΣ” ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΡΑΦΙΕΚΙΑΝ που κατηγορείται για λόμπινγκ υπέρ της Τουρκίας

Ο Μπιτζάν Ραφιεκιάν, ο πρώην συνεταίρος του απόστρατου στρατηγού Μάικλ Φλιν, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε “αθώος” στην κατηγορία ότι συνωμότησε για να πετύχει την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Ο Ραφιεκιάν παραπέμφθηκε την Δευτέρα, μαζί με ένα Τουρκοολλανδό επιχειρηματία, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια.

Η δίκη του επιχειρηματία, πρώην διευθυντή της Export-Import Bank, θα ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Ραφιεκιάν και ο επιχειρηματίας Εκίμ Αλπτεκίν συνεργάζονταν με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε ένα μυστικό σχέδιο με στόχο να συφοφαντήσουν τον Γκιουλέν και να πετύχουν την έκδοσή του στην Τουρκία. Ο Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, η τουρκική κυβέρνηση επιδίωκε να επηρεάσει πολιτικούς για να στηρίξουν την προσπάθειά έκδοσης του Γκιουλέν.

Ο Ραφιεκιάν, συνιδρυτής μαζί με τον Φλιν του ομίλου Flynn Intel Group, κατηγορείται για άσκηση παρασκηνιακών πολιτικών πιέσεων (λόμπινγκ) για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, χωρίς να το έχει δηλώσει, όπως ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο. Επίσης, φέρεται ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με αυτή τη δουλειά του.

Η δράση των δύο επιχειρηματιών αποκαλύφθηκε από τις πληροφορίες που παρείχε ο Φλιν, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορείται ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές που είχε με τον τότε πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει παραδεχτεί επίσης ότι είπε ψέματα για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην απόπειρα λόμπινγκ υπέρ της Τουρκίας και συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές στις έρευνες.

Ο δικαστής Άντονι Τρένγκα, που έχει αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης, ρώτησε σήμερα τους εισαγγελείς πού βρίσκεται ο Αλπτεκίν, ο οποίος μέσω ενός εκπροσώπου του αρνήθηκε χθες κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Αλπτεκίν πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Τουρκία και δεν αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο, απάντησε ο Τζόσουα Στιούβι, ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.