ΝΑΤΟ: Από κρυφός χορηγός σε δύναμη πυρός για τους τρομοκράτες στη Συρία

Το μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, πιάστηκε πρόσφατα να παρέχει υποστήριξη πυροβολικού σε τρομοκρατικές ομάδες στην επαρχία Idlib της Συρίας. Τώρα ο αρχηγός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, προτρέπουν τη Ρωσία και τη Συρία να διεξάγουν διάλογο με τους τρομοκράτες για να περιορίσουν την έξαρση των συγκρούσεων.

Καθώς το endgame της Συρίας πλησιάζει, οι πρωταγωνιστές και οι πληρεξούσιοί τους έρχονται πιο ξεκάθαρα στο επίκεντρο. Η συγκεκαλυμμένη σκιερή σύνδεση του ΝΑΤΟ με τους τζιχαντιστές αντάρτες που χρηματοδοτούσαν για την αλλαγή καθεστώτος αποκαλύπτεται, καθώς ο συριακός στρατός και οι Ρώσοι σύμμαχοί του, πλησιάζουν στο τελευταίο προπύργιο των τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα απέκλεισε οποιαδήποτε διαμεσολάβηση με την Tahrir Hayat al Sham (HTS), το κύριο τρομοκρατικό δίκτυο που κρατάει το Idlib στη βορειοδυτική Συρία. Ο Λαβρόφ αναφερόταν σε σχόλια που έκανε προηγουμένως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος πρότεινε ότι το HTS «δεν είναι πλέον τρομοκρατική οργάνωση» και συνεπώς μπορεί να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση.

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ είχε προηγουμένως δώσει παρόμοιες υποδείξεις για την αποκατάσταση του HTS, προηγουμένως γνωστού ως Front Nusra, ενός παρακλαδιού του τρομοκρατικού καρτέλ της Αλ Κάιντα, που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Όπως επισημαίνει ο Λαβρόφ, αυτές οι ομάδες χαμαιλέοντες είναι διεθνώς απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν απαλλάσσονται από τη στόχευση στο πλαίσιο παρελθόντων συμφωνιών αποκλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Φαίνεται εκπληκτικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ – οι οποίες δηλώνουν ότι βρίσκονται σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας – ενεργούν κατάφωρα ως διαμεσολαβητές για να απαλλάξουν τους ίδιους αυτούς τρομοκράτες από την οριστική στρατιωτική ήττα.

Η αυξανόμενη βία στη Συρία τους τελευταίους μήνες είναι αποτέλεσμα τζιχαντιστών μαχητών που συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων, καθώς και εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών συμμάχων τους, παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού. Οι τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει τις περιοχές ελέγχου τους στο Idlib και στην επαρχία του Aleppo για να εκτοξεύσουν πυραύλους σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Βάσει της συμφωνίας αποκλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2018, η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να διευκολύνει την κατάπαυση του πυρός από τις τζιχαντιστικές ομάδες στις οποίες θεωρείται ότι έχει επιρροή. Ωστόσο, η Τουρκία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους είχαν το δικαίωμα να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες.

Οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας για την επίθεση χρησιμεύουν για να εκθέσουν τη σύνδεση της Άγκυρας με τις τρομοκρατικές ομάδες. Οι απειλές του Προέδρου Ερντογάν για την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στη Βόρεια Συρία είναι στην πραγματικότητα μια παραδοχή ότι η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στους τρομοκράτες. Δίνει νέα σημασία στους σκοπούς των τουρκικών στρατιωτικών θέσεων παρατήρησης κατά μήκος των συνόρων. Περισσότερο σαν θέσεις εντολών και βοήθειας.

Η Συρία και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν την Άγκυρα ότι προμηθεύει κρυφά τους τρομοκράτες με όπλα και διασυνοριακή εφοδιαστική. Αυτό που εμφανίζεται γρήγορα στην τελευταία φάση των συγκρούσεων είναι το πώς οι κρατικές δυνάμεις της Τουρκίας συμμετέχουν ανοιχτά με τους παράνομους ένοπλους μαχητές, σαν να ήταν ένα τμήμα του τουρκικού στρατού. Δεδομένης της θέσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τα συμπεράσματα εδώ είναι τρομακτικά: το ΝΑΤΟ, προφανώς, βρίσκεται σε ξεκάθαρη σχέση με τους τρομοκράτες που διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Συρίας.

Η συνεργασία αυτή ήταν εμφανής την περασμένη εβδομάδα στις 19 Φεβρουαρίου, όταν οι θέσεις των συριακών στρατευμάτων στο Nayrab του Idlib δέχτηκαν επίθεση από τζιχαντιστές μαχητές, που πιστεύεται ότι ήταν της HTS. Η επίθεση υποστηρίχθηκε από το τουρκικό πυροβολικό και πυρά τεθωρακισμένων. Ρωσικά SU-24 κλήθηκαν να αποκρούσουν την επίγεια επίθεση. Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, έκανε στη συνέχεια μια έκκληση προς τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν με συστήματα Patriot. Δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα κάνουν πράγματι αυτό το βήμα, που θα σήμαινε μια επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον των Συριακών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εξέφρασαν εκ νέου την υποστήριξή τους στην Τουρκία, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Συρία και τη Ρωσία.

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν υποψίες ότι οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εξοπλίσει τους αντικυβερνητικούς μαχητές στη Συρία από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011, συμπεριλαμβανομένων γνωστών τρομοκρατικών ομάδων, όπως το HTS και οι μυριάδες ενσαρκώσεις του.

Μια πρόσφατη έκθεση ελέγχου του Πενταγώνου διαπίστωσε ότι χιλιάδες αμερικανικά όπλα αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν χαθεί ανεξηγήτως από τις στρατιωτικές αποθήκες τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα από αποθήκες όπλων στο Κουβέιτ και κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας. Οι μαχητές στη Συρία έχει τεκμηριωθεί ότι είναι οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα που κατασκευάστηκαν από την Αμερική (MANPAD) και αντιαρματικούς πυραύλους TOW. Επομένως, η σύνδεση με το Πεντάγωνο φαίνεται εμφανής.

Αλλά αυτό που αναδύεται είναι η αυστηρή διαμόρφωση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, μαζί με τα στελέχη της τρομοκρατίας στο πεδίο της μάχης.

Η πρόταση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι, σύμφωνα με την οποία η Συρία και η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσουν με τους τρομοκράτες του HTS, καταδεικνύει περαιτέρω την προσήλωση μεταξύ της Ουάσινγκτον, των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και των μαχητών.

Η Συρία, με την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας, έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω κάθε εκατοστό της επικράτειάς της από τους υποστηριζόμενους από τους ξένους αντάρτες που έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστρέψουν αυτό το κράτος, διαπράττοντας ανείπωτες φρικαλεότητες στη διαδικασία.

Ο διεθνής νόμος επιτρέπει στη συριακή κυβέρνηση να πάει τη μάχη μέχρι το τέλος, προκειμένου να συντρίψει και να εξαλείψει τους εχθρούς της. Κανένα άλλο κράτος δεν θα ανεχόταν τίποτα λιγότερο. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε την απάντηση των ΗΠΑ προς τους αντάρτες στην επικράτειά τους, εάν η Ρωσία κάποτε καλούσε την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί μια ανακωχή.

Στριμωγμένες στο Ιντλίμπ, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κινούνται για να διασώσουν τους τρομοκρατικούς τους πληρεξούσιους, είτε δίνοντάς τους στρατιωτική κάλυψη είτε, όπως προσπαθεί να κάνει η Ουάσινγκτον, να τους διευκολύνουν μέσω των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός.

Finian Cunningham
strategic-culture.org

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.