Ο σεισμός στην Τουρκία αφορμή κριτικής στον Ερντογάν

Ο γεωλόγος Νατσί Γκερούρ είχε προειδοποιήσει τους πάντες από καιρό. Ο 72χρονος καθηγητής Γεωολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης κατάγεται και ο ίδιος από το Ελαγίζ, την περιοχή στα ανατολικά της Τουρκίας που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό. Τον τελευταίο καιρό ακούραστα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες αρχές και τους κατοίκους της περιοχής και κατήγγειλε την ελλιπή αντισεισμική προστασία. Με κάθε αφορμή έλεγε ότι επίκειται σοβαρός σεισμός στη σεισμογενή περιοχή. Είχε ενημερώσει μάλιστα την περιφέρεια αλλά και τον στρατό για τις προβλέψεις του και είχε ταξιδέψει στην γενέτειρά του καλώντας τους απλούς πολίτες να λάβουν επαρκή μέτρα για τα σπίτια τους. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Τούρκος γεωλόγος είχε μιλήσει στο CNN Türk και είχε κάνει την πρόβλεψη για πιθανό σεισμό με επίκεντρο στο Σίβριτς. Πράγματι η μικρή πόλη, νότια του Ελαγίζ, ήταν το επίκεντρο του φονικού σεισμού. Ο Νατσί Γκερούρ δηλώνει συγκλονισμένος μετά την επιβεβαίωση των προβλέψεών του και απογοητευμένος επειδή δεν είχε γίνει τίποτα προληπτικά.

Γιατί αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις;

«Μπορούμε να σταματήσουμε άραγε τους σεισμούς;» «Μπορούμε να σταματήσουμε άραγε τους σεισμούς;»

Μέχρι τη Δευτέρα ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους 41 ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000. Αν τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν ενεργήσει με τόση ταχύτητα, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ενδέχεται να ήταν μεγαλύτερος. Συνολικά οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς από τα ερείπια 45 ανθρώπους. Από την πλευρά του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε μέσω twitter τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και λίγο αργότερα ταξίδεψε στον τόπο της τραγωδίας.

Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με τις προειδοποιήσεις για ισχυρό σεισμό, που υπήρχαν αλλά αγνοήθηκαν. Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί πολίτες εξέφρασαν την οργή τους, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Στα σχόλια πολλών τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η τουρκική πολιτεία δεν θα μπορούσε να είχε προστατεύσει καλύτερα τον κόσμο. Σε όλα αυτά ο Ερντογάν σχολίασε μόνο λακωνικά και ρητορικά: «Μπορούμε να σταματήσουμε άραγε τους σεισμούς;». Το πόσο ανεπιθύμητη ήταν όμως η κριτική προς την κυβέρνηση φαίνεται  περισσότερο από το ό,τι η εισαγγελία της Άγκυρας, μέσα σε λίγες ώρες ξεκίνησε έρευνες εις βάρος 50 ατόμων που ανήρτησαν αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον δύο άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι διασπείρουν «φόβο και πανικό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «με ψευδείς ισχυρισμούς», σύμφωνα με την εισαγγελία. Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε σε ερώτημα της DW σχετικά με τις συλλήψεις.

Ο σεισμικός κίνδυνος παραμένει

Tα σωστικά συνεργεία έδειξαν έμπρακτα γρήγορα αντανακλαστικά Tα σωστικά συνεργεία έδειξαν έμπρακτα γρήγορα αντανακλαστικά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Νατσί Γκερούρ, ακόμη και μετά τον σεισμό ο κίνδυνος για νέες σεισμικές δονήσεις παραμένει. Οι περιοχές στην ανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Πόλεις όπως το Ελαγίζ ή η Μαλάτεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Τέτοιες προειδοποιήσεις πάντως δεν αποτελούν κάτι νέο στην Τουρκία. Το 1999 ένας σεισμός μεγέθος 7,6 ρίχτερ έπληξε τη βόρεια Τουρκία και την Κων/πολη. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν λόγω ελλιπούς αντισεισμικής προστασίας. Τότε οι αριθμοί ήταν συγκλονιστικοί: πάνω από 18.000 νεκροί και περίπου 50.000 τραυματίες. Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό μια νέα καταστροφή αυτού του μεγέθους είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή στην Τουρκία.

Nτάνιελ Χάινριχ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.