Οι λόγοι που η Τουρκία ανοίγει την βεντάλια των απαιτήσεων και η Ελληνική αντίδραση

Για τους επιτελείς της ελληνικής διπλωματίας και του “Πενταγώνου”, η επαναφορά της τουρκικής απαίτησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Η Τουρκία στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων έναντι της Ελλάδας από το 1973 και μετά συμπεριλαμβάνει παγίως και το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Γιατί όμως η Τουρκία επαναφέρουν τώρα τη νομικά αβάσιμη απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου; Η απάντηση που δίνουν πηγές με άριστη γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνουν λόγο σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, γιά πάγια τακτική της Άγκυρας να επαναφέρει διεκδικήσεις ανάλογα με τη συγκυρία. Αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να υπενθυμίζει στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι αν οι ελληνοτουρκικές διαφορές οδηγηθούν σε έναν διεθνή φορέα όπως το Δικαστήριο της Χάγης, η Τουρκία θα επιδιώξει να βάλει στο τραπέζι όλον τον κατάλογο των γνωστών τουρκικών διεκδικήσεων και ισχυρισμών. Διαφορετικά, θα “τορπιλίσει” τον δρόμο του νομικού συμβιβασμού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.