H υπερθέρμανση του πλανήτη και οι θάλασσες

Συχνότερες και ισχυρότερες καταιγίδες – H ένταση των τροπικών κυκλώνων επηρεάζεται από την θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εμφάνιση τυφώνων και κυκλώνων ειδικά στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και Βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται στο μέλλον να αυξηθεί η συχνότητα των καταστρεπτικών καταιγίδων.

Άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Οι ωκεανοί θερμαίνονται με μια χρονική υστέρηση λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών στην ατμόσφαιρα της γης. Ως αποτέλεσμα οι υδάτινες μάζες διογκώνονται, κάτι που οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Από την εξέλιξη αυτή κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο τα θαλάσσια αλλά και τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα.

Αλλαγές στα οικοσοσυστήματα

Εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των οικοσυστημάτων αλλά και τη διατήρηση των ειδών. Ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά μεταναστεύουν βορειότερα, όπως και πολλά ζώα που ζουν σε χερσαίες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μπακαλιάρος του Ατλαντικού που μεταναστεύει ολοένα περισσότερο σε βορειότερες θάλασσες.

Οξινισμένες θάλασσες

Μέσω της υπερθέρμανσης το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών, το pH των θαλάσσιων υδάτων μειώνεται κι έτσι η θάλασσα «οξινίζεται». Ως αποτέλεσμα μύδια, αστερίες, αχινοί, κάβουρες και κοράλλια χάνουν την ικανότητα να σχηματίζουν κέλυφος.

Μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες

Το θερμότερο νερό μπορεί να αποθηκεύει λιγότερο οξυγόνο, οπότε η υπερθέρμανση των ωκεανών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των θαλάσσιων περιοχών με λιγότερο οξυγόνο. Οι περιοχές αυτές είναι γνωστές και ως «ζώνες θανάτου», αφού εκεί είναι αδύνατη η ανάπτυξη ζωής.

Αύξηση των περιοχών με φύκια

Σε συνθήκες υπερβολικά θερμού νερού, πολλαπλασιάζονται πολύ ευκολότερα τα φύκια. Το δηλητήριο όμως που μπορεί να εμπεριέχουν σε μεγάλες ποσότητες σκοτώνει τα ψάρια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωικής ζωής. Οι μεγάλες εκτάσεις με φύκια δυσχεραίνουν επίσης την αλιεία και επηρεάζουν αρνητικά τις παραθαλάσσιες περιοχές που ζουν από τον τουρισμό.

Κίνδυνος για τους κοραλλιογενείς υφάλλους

Τα λευκά κοράλλια είναι νεκρά. Λόγω της υπερθέρμανσης των θαλασσών και της μείωσης του ζωτικού οξυγόνου τα κοράλλια εκφυλίζονται, χάνοντας όχι μόνο το κόκκινο χρώμα τους αλλά και την ικανότητά τους να αναπαράγονται. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε πολλές περιοχές του πλανήτη πεθαίνουν κι έτσι δεν προσφέρουν τροφή και προστασία για πολλά άλλα θαλάσσια είδη.

dw

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.