Η κοινή δήλωση της ΕΕ για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για τη Λιβύη

Κοινή δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου, σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη:

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη συγκέντρωσε τους σημαντικότερους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της κρίσης της Λιβύης.

Σήμερα συμφωνήθηκαν 55 σημεία από τις συμμετέχουσες χώρες και οργανώσεις. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τα μέτρα και την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη των κομμάτων που θα έθεταν σε κίνδυνο την εκεχειρία. Έχει επιτευχθεί επίσης συμφωνία για την ταχεία παρακολούθηση. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνουμε ότι η μόνη βιώσιμη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι μέσα από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, οι οποίες θέτουν την πρώτη ανάγκη όλου του λαού της Λιβύης. Μόνο μια πολιτική που βασίζεται στην Λιβύη και προέρχεται από την Λιβύη μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση και να φέρει μόνιμη ειρήνη.

Υποστηρίζουμε την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την Ευρώπη.

Έχουμε εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες με τους λιβυκούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να πιέσουμε για συμφωνία για να κλειδώσουμε την κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουμε εκ νέου μια πολιτική διαδικασία.

Σήμερα πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της σημερινής διάσκεψης. Θα εξετάσουμε πώς θα συμβάλουμε καλύτερα στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και στον σεβασμό του εμπάργκο όπλων. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο τη συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.