Χάος στο Λίβανο: Βίαιες διαδηλώσεις για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας

Με γκλομπς και δακρυγόνα επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο Λίβανο για να διαλύσουν πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχή νύχτα έξω από την κεντρική τράπεζα της χώρας, προτού πολιορκήσουν ένα αστυνομικό τμήμα, όπου κρατούνται 50 άτομα.

Ο Λίβανος συνεχίζει να σαρώνεται από το κύμα διαδηλώσεων, ειρηνικών στην πλειονότητά τους, εναντίον των ελίτ, που εξώθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου. Η ακόμη άλυτη πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.

«Άλλη μια μέρα σύγχυσης για τον σχηματισμό κυβέρνηση εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων και μιας οικονομίας σε ελεύθερη πτώση. Πολιτικοί, μην ρίχνετε το φταίξιμο στο λαό, αλλά στους εαυτούς σας γι’ αυτό το επικίνδυνο χάος», έγραψε στο Twitter ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Λίβανο, Γιαν Κούμπις.

Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις καταστολής δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων.

Διαδηλωτές πολιόρκησαν αστυνομικό τμήμα της Βηρυττού, όπου κρατούνται δεκάδες συλληφθέντες.

Οι ίδιες εικόνες , που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ και επαναλήφθηκαν χθες, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και να εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών έξω από το τμήμα όπου οδηγήθηκαν πολλοί από τους προσαχθέντες της Τρίτης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.