«Στρατηγικός κίνδυνος» η Τουρκία, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ

Για πρώτη φορά χαρακτηρίζεται «στρατηγικός κίνδυνος» η Τουρκία, σύμφωνα με ετήσια έκθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων

Άρχισε σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, η μεταφορά ισραηλινου φυσικού αερίου στην Αιγυπτο, όπως ακριβως προέβλεπε το σχετικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί προτου εκπνεύσει το 2019.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας του Ισραήλ και της Αιγύπτου, Στάινιτς και Αλ-Μούλα αντίστοιχα, στα πλαίσια του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο, ως μια εξέλιξη που πρόκειται να προωθήσει ακόμα περισσότερο την περιφερειακή συνεργασία των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εξάγει φυσικό αέριο στην Ιορδανια ήδη από τον Ιανουάριο του 2017, μεσω επίγειου αγωγου, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες της Παλαιστινιακής Αρχής .

Σε αντιδιαστολή της ενίσχυσης των σχέσεων καλης γειτονίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ένα ενδιαφέρον στοιχείο που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση που κατέθεσε προ ημερών στον Πρόεδρο της χώρας ο Κλάδος Πληροφοριών («Αμάν») των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα , όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η «Αμάν» παραδίδει λεπτομερή διαβαθμισμένη έκθεση στον αρχηγό του κρατους, στην οποία παρατίθενται εκτιμήσεις για τις προκλήσεις ασφαλείας που πρόκειται να αντιμετωπίσει το Ισραήλ κατά την νέα ημερολογιακή χρονιά.

Σύμφωνα με όσα αφέθηκαν να διαρρεύσουν στον Τύπο, η Τουρκία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στους «στρατηγικούς κινδύνους» που καλείται να λάβει υπόψιν του το Ισραήλ. Αν και τονίζεται ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης και παρότι οι οικονομικές τους σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο, η έκθεση σημειώνει ότι η Τουρκία σε όλα τα διεθνή fora υιοθετεί ακραίες αντί-ισραηλινές θέσεις, ότι οι αναθεωρητικες επιδιώξεις της Άγκυρας στον χώρο της Ανατολικης Μεσογείου (κυπριακή ΑΟΖ, συμφωνία με Λιβυη, παρεμπόδιση ισραηλινών ερευνητικων σκαφών κλπ) στρέφονται κατά των Ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή και ότι η δραστηριότητα τουρκικών φορέων χαμηλής πολιτικής ενισχύει της εθνικιστικές/ισλαμιστικές τασεις σημαντικής μερίδας της παλαιστινιακής κοινωνίας στην Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ .

Όπως διέρρευσε στα τοπικά ΜΜΕ, η έκθεση του Κλάδου Πληροφοριών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμά επίσης ότι, εφόσον το Ιράν συνεχίσει την διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου με τους παρόντες ρυθμούς, το 2022 θα έχει επιτύχει την κατασκευη ατομικής βόμβας και ότι η Τεχερανη θα φροντίσει να αυξήσει την ένταση στο Βόρειο Ισραήλ ενθαρρύνοντας την Χεζμπολαχ στο Νότιο Λίβανο να δημιουργήσει κλίμα ευθειας στρατιωτικής αναμέτρησης κατά το τρέχον έτος . Ως εκ τούτου, η έκθεση προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των ιρανικών επιδιώξεων , μεταξύ των οποίων είναι η συστηματικότερη απώθηση της ιρανικής στρατιωτικης παρουσίας στη Συρία – ένα ζήτημα που και φέτος φαίνεται πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.