Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Ρωσία. Πριν λίγο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του παραιτείται, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η δήλωση Μεντβέντεφ έγινε λίγο μετά την παραδοσιακή ετήσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Αφού αποδέχτηκε την παραίτηση, ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μία θέση αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, την οποία και θα προσφέρει στον Μεντβέντεφ.
Νωρίτερα, Μεντβέντεφ και Πούτιν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Η ομιλία Πούτιν

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε την ετήσια ομιλία του ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια.

«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Το βασικό μέτρο που ανακοινώθηκε έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στη συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.