Σκληρή κόντρα Ιράν και με Βρετανία: Δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις από κυβερνήσεις με αποικιακό παρελθόν

Nέες απειλές εξαπολύει η Τεχεράνη προς τη Δύση μετά τον πόλεμο απειλών με τις ΗΠΑ. Το Ιράν απείλησε  να απελάσει τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη Ρομπ Μακέιρ σε περίπτωση που υπάρξει νέα «πρόκληση» του Λονδίνου, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του διπλωμάτη τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγορεί για συμμετοχή σε «παράνομη συγκέντρωση».

Η Τεχεράνη «καλεί στην άμεση διακοπή κάθε ανάμιξης ή πρόκλησης της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιώντας ότι δεν «θα περιοριστεί στην κλήτευση του πρεσβευτή, αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την κλήτευση του πρεσβευτή του Ιράν στο Λονδίνο, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ, στον οποίο το Λονδίνο εξέφρασε τις «έντονες αντιρρήσεις» του για τη σύλληψη για λίγο το βράδυ του Σαββάτου του Μακέιρ, κοντά σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη.

Το ιρανικό υπουργείο κάλεσε την Κυριακή τον Μακέιρ προσάπτοντάς του ότι ήταν παρών σε «παράνομη συγκέντρωση» κατά παράβαση των διπλωματικών συμβάσεων, απαιτώντας από το Λονδίνο να δώσει «εξηγήσεις».

Δηλώνοντας ότι δεν «μετείχε σε καμιά διαδήλωση» κατά των αρχών, ο Μακέιρ τόνισε ότι πήγε σε μια συγκέντρωση που είχε ανακοινωθεί ως αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων που βρίσκονταν στο ουκρανικό αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Έφυγα από το σημείο αυτό έπειτα από πέντε λεπτά, όταν κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα», είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι κακές ιστορικά. Για το Ιράν, η Βρετανία είναι σχεδόν όσο και οι ΗΠΑ, ένας εκπρόσωπος του «ιμπεριαλισμού» και της «αλαζονείας» της Δύσης.

Ιράν: Δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις 

«Η εποχή κατά την οποία ο ήλιος δεν έδυε στη βρετανική αυτοκρατορία έχει παρέλθει προ πολλού», γράφει το ιρανικό υπουργείο τονίζοντας ότι ο ιρανικός λαός «παρά τις αποκλίσεις των απόψεων» δεν δέχεται την ξένη παρέμβαση, κυρίως αυτήν κυβερνήσεων με αποικιακό παρελθόν και υποστήριξης στους δικτάτορες.

Την Κυριακή, διαδηλωτές έκαψαν μια βρετανική σημαία και μια ισραηλινή μπροστά από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, φωνάζοντας “Θάνατος στη Βρετανία”.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι κατέρριψαν κατά λάθος ένα Μπόινγκ 737 της εταιρίας Ukraine International Airlines.

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος, στην πλειονότητά τους ιρανικής και καναδικής εθνικότητας, σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και Βρετανοί.

Η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ιράν, έπειτα από δύο ημέρες κατηγορηματικών αρνήσεων από τις πολιτικές αρχές της εκδοχής της κατάρριψης με πύραυλο που ανέφερε από τις 8 Ιανουαρίου η Οτάβα.

Διαδηλώσεις που καταδίκαζαν ένα κρατικό «ψέμα» και την πρόθεση των αρχών να κρύψουν την αλήθεια πραγματοποιούνταν από το βράδυ του Σαββάτου στην Τεχεράνη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.