NBC: Η Μοσάντ «ενορχήστρωσε» την εξόντωση του Σολεϊμανί

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, «Μοσάντ», «ενορχήστρωσαν» την εξόντωση ενός εκ των ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC.

Ο Σολεϊμανί είχε απίστευτη ισχύ και επιρροή λόγω της θέσης του ως επικεφαλής της ειδικής «Δύναμης Κουντς», ενώ αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.

Kατά τη διάρκεια της πτήσης του Σολεϊμανί από το Ιράκ στη Δαμασκό, σύμφωνα με το NBC, η CIA είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει σε ποιο αεροπλάνο επέβαινε ο νεκρός στρατηγός, καθώς είχε λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στους «New York Times», o πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ίσως ήταν ο μοναδικός εταίρος των ΗΠΑ που υποστήριξε αυτήν τη δολοφονία.

«Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από αυτές τις φήμες» ανέφερε ο αρχηγός του ισραηλινού πολιτικού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτέινου, Άβιγκντος Λίμπερμαν, προσθέτοντας: «Η σιωπή είναι η καλύτερη στρατηγική».

Ωστόσο, ο Λίμπερμαν, που έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας, διαβεβαίωσε:

«Συνήθως οι ΗΠΑ βασίζονται στις ισραηλινές πηγές πληροφόρησης».

Πάντως, αν μη τι άλλο, η δολοφονία Σολεϊμανί έφερε τις σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ στα άκρα, αποσταθεροποιώντας έτι περαιτέρω την ήδη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μάλιστα, το Ιράν απάντησε με ρίψη πυραύλων σε βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, ενώ αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ήταν η κατάρριψη -κατά λάθος- από ιρανικούς πυραύλους ενός Boeing στο οποίο επέβαιναν 176 άτομα.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο αρχηγός της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι μια πιθανή εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της ελίτ Δύναμης Κουντς στο Ισλάμ Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, «δεν είναι αδύνατη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.