Frontex: Αύξηση προσφυγικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι παράτυπες αφίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ήταν οι υψηλότερες από τον Μάρτιο του 2016 και την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Μείωση του συνολικού αριθμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αύξηση του φαινομένου στην ανατολική Μεσόγειο, προκύπτει από τα στοιχεία της Frontex για το 2019.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, οι παράτυπες διελεύσεις μειώθηκαν κατά 6% τον περασμένο χρόνο και διαμορφώθηκαν σε 139.000.

Είναι ξεκάθαρο πως η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των διελεύσεων από την κεντρική και τη δυτική Μεσόγειο, αφού στην ανατολική Μεσόγειο οι αφίξεις ανήλθαν σε 82.000, ενισχυμένες κατά 46% σε ετήσια βάση.

.

.

Μάλιστα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι παράτυπες αφίξεις στην περιοχή ήταν οι υψηλότερες από τον Μάρτιο του 2016 και την εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Οι αφίξεις στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 41% και στην Ισπανία κατά 58%.

Τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου επέλεξαν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες και μετανάστες από την Τυνησία και το Σουδάν.

Στη δυτική Μεσόγειο κατά κύριο λόγο Μαροκινοί και Αλγερινοί.

 

Και στην ανατολική Μεσόγειο πάνω από τις μισές διελεύσεις αφορούσαν άτομα από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Συνολικά, οι αφίξεις Αφγανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκαν κατά 167% το 2019 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Frontex διαπίστωσε αύξηση κατά 4% του αριθμού των γυναικών που πέρασαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για τους ανηλίκους κάτω των 14 ετών, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019 ο οργανισμός εντόπισε 14.600 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χίλιους περισσότερους σε σχέση με το 2018.

euronews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.