IΣΡΑΗΛ: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΠΟΠΤΟΥ για τη δολοφονία ενός στρατιώτη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας του φερόμενου ως δολοφόνου ενός στρατιώτη τον Μάιο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγε τα ξημερώματα της Παρασκευής προς Σάββατο κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή και μπήκαν την Παρασκευή στον καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων Αλ Αμάρι, σε μικρή απόσταση από τη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, και δεν αποχώρησαν παρά το πρωί του Σαββάτου, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «δεκάδες Παλαιστίνιοι προκάλεσαν βίαια επεισόδια. Οι ταραχοποιοί πέταξαν πέτρες προς την κατεύθυνση των δυνάμεων (του Ισραήλ) που ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση μέσων καταστολής ταραχών», ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του.

Κατά την ίδια πηγή, το σπίτι το οποίο κατεδαφίστηκε ήταν αυτό του Ισλάμ Αμπού Χαμίντ, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο για τον φόνο ενός ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από μάρμαρο που ερρίφθη από το κτίριο αυτό στον καταυλισμό Αλ Αμάρι κατά τη διάρκεια προηγούμενης επιδρομής του ισραηλινού στρατού, τον Μάιο.

Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων είδαν το σπίτι να έχει μετατραπεί σε σωρό από συντρίμμια αφού οι ισραηλινές δυνάμεις το ανατίναξαν.

Το σπίτι της οικογένειας του Αμπού Χαμίντ είχε καταστραφεί ξανά στο παρελθόν και ανοικοδομήθηκε. Ακόμη δύο αδέλφια του βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, καθώς τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τους φόνους πέντε Ισραηλινών. Άλλα δύο αντιμετωπίζουν βαριές ποινές για διάφορα αδικήματα που τους προσάπτουν οι ισραηλινές αρχές. Ένας έκτος γιος της ίδιας οικογένειας είχε σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό το 1994.

«Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο εχθρός νομίζει ότι με τέτοιες ενέργειες θα μας τρομοκρατήσει, θα μας κάνει να τον φοβηθούμε», είπε η Λατίφα Αμπού Χαμίντ, μητέρα του Ισλάμ Αμπού Χαμίντ. Αλλά «αντιθέτως, η έχθρα μας δυναμώνει, και μαζί της η επιμονή μας και η δύναμή μας», πρόσθεσε.

Γείτονες ανέφεραν ότι εκατοντάδες κάτοικοι του καταυλισμού, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, διατάχθηκαν να βγουν από τα σπίτια τους και κατόπιν συγκεντρώθηκαν σε ένα γήπεδο για τη διάρκεια της επιχείρησης, εν μέσω της κρύας νύχτας.

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει συχνά σπίτια Παλαιστινίων που κατηγορεί ότι διέπραξαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, κάνοντας λόγο περί ενός μέτρου αποτρεπτικού χαρακτήρα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν αυτή την πρακτική, που χαρακτηρίζουν συλλογική τιμωρία και αντεκδίκηση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την κατεδάφιση με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις το τρέχον διάστημα, ειδικά από οργανώσεις εποίκων, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων, με πιο πρόσφατη αυτή της Πέμπτης, όταν δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από έναν άνδρα που άνοιξε πυρ εναντίον μιας στάσης λεωφορείου κοντά σε εβραϊκό οικισμό, όχι μακριά από τη Ραμάλα.

Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή εδώ και πάνω από 50 χρόνια, 400.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και οι εντάσεις είναι πολύ συχνές.

Η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο από το 2014.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.