Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό ορκίστηκε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αναγνωρισμένος πρόεδρος της χώρας από περίπου 50 χώρες, Χουάν Γκουαϊδό, ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, μετά την επανεκλογή του στη θέση αυτή την Κυριακή, αφού όμως προηγουμένως εμποδίστηκε για άλλη μια φορά από τις δυνάμεις ασφαλείας να μπει στο κτίριο.

Την ώρα που οι άνδρες της Εθνοφρουράς τον παρεμπόδιζαν, μέσα στο ημικύκλιο ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης και πολιτικός αντίπαλός του, ο Λουίς Παρά, προήδρευε της συνεδρίασης. Ο Παρά, ο οποίος διεκδικεί επίσης τη θέση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, αποχώρησε όταν ο Χουάν Γκουαϊδό και οι υποστηρικτές του μπήκαν μέσα, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

«Είμαστε εδώ!», φώναξε ο Γκουαϊδό απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας Gloria al bravo pueblo («Δόξα στον θαρραλέο λαό»).

Με υψωμένο το δεξί χέρι, ο Γκουαϊδό στη συνέχεια ορκίστηκε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ένα αξίωμα που κατέχει εδώ και έναν χρόνο. Ο Παρά είχε ορκιστεί την Κυριακή, αφού αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου με τη στήριξη της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Τη στιγμή που ο Γκουαϊδό ανέβαινε στο έδρανό του, στο κτίριο κόπηκε το ρεύμα και οι βουλευτές έβγαλαν τα κινητά τηλέφωνά τους για να φωτίσουν τον χώρο. Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο στη Βενεζουέλα. Στο κτίριο του κοινοβουλίου σημειώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.