Μάρκο Ρούμπιο: Ώρα για ανεξάρτητο Κουρδιστάν

Η πρόθεση του Ιράκ να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα από το έδαφός του μπορεί να δρομολογήσει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Όχι ολόκληρου του Κουρδιστάν, προς το παρόν φαίνεται ότι το ιρακινό αρκεί.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ισχυρός φίλος της Ελλάδας και του Ισραήλ, σχολίασε ως εξής στο Twitter την πρόθεση του Ιράκ να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα από το έδαφός του:

«Ίσως ήρθε η ώρα για ένα πλήρως ανεξάρτητο Κουρδιστάν σε αυτό (τον χώρο) που σήμερα είναι το Βόρειο Ιράκ;».

Στο βόρειο Ιράκ υφίσταται ως αυτόνομη επικράτεια το ιρακινό Κουρδιστάν.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το 92,73% των ψήφων καταμετρήθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη αμφισβήτησε τη νομιμότητά του, το ίδιο και οι δυτικές χώρες που «μάλωσαν» τους Κούρδους.

Τώρα, που για μια ακόμη αφορά οι Κούρδοι προκύπτουν ως οι μόνοι αξιόπιστοι σύμμαχοι της Δύσης μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ, τώρα «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, όχι μόνο στο βόρειο Ιράκ αλλά και στη Συρία, θα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, οχυρό της Δύσης, «ασπίδα» του Ισραήλ και άλλα πολλά.

Είναι απαράδεκτο οι Κούρδοι, έθνος σχεδόν 40 εκ. ανθρώπων, να μην έχουν κράτος και να είναι διαμελισμένοι μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.