East Med: Ο σκληρός ενεργειακός ανταγωνισμός στη Μεσόγειο (βίντεο)

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ένθερμα τον αγωγό είναι να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της από τη Ρωσία…

Σε νέα βάση θέτει την ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med από την Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο αγωγός αποτελεί σημείο αναφοράς για τις συνόδους μεταξύ των τριών χωρών τα τελευταία χρόνια.

«Νομίζουμε ότι θα ανοίξει νέες ενεργειακές ευκαιρίες για την Ευρώπη, είναι σημαντικός για την ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι σημαντικός για τις οικονομίες μας, είναι σημαντικός για την περιφερειακή συνεργασία», είχε δηλώσει το 2018 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο αγωγός μήκους περίπου 2000 χιλιομέτρων θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ εννέα και δώδεκα δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο. Προβλέπεται να ξεκινά από το Ισραήλ και το κοίτασμα Λεβιάθαν, να περνάει από την Κύπρο και να διασχίζει όλη την λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για να φτάσει μέχρι το Οτράντο της Ιταλίας, μέσω Δυτικής Ελλάδας.

Οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί βλέπουν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως τον νέο βασικό τροφοδοτικό κόμβο ενέργειας της ευρωπαϊκής επικρατείας δείχνοντας αυξανόμενο ενδιαφέρον για έρευνες.

.

Το ενδιαφέρον αυτό ανεβάζει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να προχωρά σε προκλητικές ενέργειες απέναντι στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Οι προειδοποιήσεις και οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στάθηκαν αρκετές για να βάλουν φρένο στην προκλητικότητα της Άγκυρας, που προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη για θαλάσσιες ζώνες.

Ο Ερντογάν βλέπει τον East Med ως εμπόδιο στα σχέδια του να επεκτείνει τον έλεγχο του στην περιοχή και προειδοποιεί ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του προχωρούν παρά τις αντιρρήσεις του.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ένθερμα τον αγωγό είναι να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της από τη Ρωσία. Εκτός από το δύσκολο τεχνικό κομμάτι, καταλυτικός παράγοντας στην υλοποίηση του ή μη θα είναι η οικονομική του βιωσιμότητα, που θα κριθεί μετά από την ολοκλήρωση των ερευνών για τα διαθέσιμα κοιτάσματα.

Υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές από την Ρωσία.

euronews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.