Καθώς ετοιμαζόμαστε σε λίγες ώρες να αποχαιρετήσουμε το 2019, αξίζει να σταθούμε στις γυναίκες που ξεχώρισαν όχι για το στιλ ή την ομορφιά τους, αλλά για τη γοητεία της εσωτερικής τους δύναμης. Δέκα προσωπικότητες γένους θηλυκού, διαφορετικών ηλικιών και background, εργάστηκαν τους 12 τελευταίους μήνες στο μέγιστο βαθμό για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, ασκώντας επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κατάφεραν να γίνουν πηγή έμπνευσης και θα υπόσχονται να παραμείνουν η πιο ηχηρή φωνή και το 2020.

Alexandria Ocasio-Cortez

Η Alexandria Ocasio-Cortez εργαζόταν σε μπαρ στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσει την οικογένειά της, όμως εκλέχθηκε η νεότερη βουλευτής στην ιστορία του Κογκρέσου κι έκανε όλη την Αμερική να μιλάει για εκείνη. Είναι η νεότερη γυναίκα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κατάφερε να επικρατήσει έναντι του ρεπουμπλικανού βουλευτή Joe Crowley με ποσοστό 57,5% έναντι 42,5%, ενώ ο ίδιος κατά την προεκλογική εκστρατεία την είχε ειρωνευτεί για το νεαρό της ηλικία της, λέγοντας ότι «δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα». Δε δίστασε ποτέ να μιλήσει και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμη και μετά την εκλογή της, προέρχεται από την εργατική τάξη και υποστηρίζει πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκπροσωπήσει όσους την ψήφισαν, έχει γίνει viral αρκετές φορές για τις ομιλίες της και το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα πολύπαθα μικρομεσαία στρώματα των ΗΠΑ, ενώ έκανε τον Mark Zuckerberg να χάσει τα λόγια του κατά την κατάθεση μπροστά στο Κονγκρέσο, σχετικά με την απόφαση του Facebook να μην κατεβάζει πολιτικές διαφημίσεις με ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που είχε ως την επιρροή του εκλογικού αποτελέσμος προς όφελος του Donald Trump.

Greta Thunberg

Αν και μόλις 16 ετών πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις παγκοσμίως. Πολλοί την αποκαλούν “φαινόμενο”. Έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς haters. Η Greta Thunberg από τη Σουηδία είναι μια ακτιβίστρια που εξελίχθηκε γρήγορα σε σύμβολο χάρη στον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου και στις δράσεις που έχει κινήσει, όπως το κάλεσμα σε σχολική απεργία για το περιβάλλον κάθε Παρασκευή, η οποία έχει πάρει διαστάσεις μαζικού κινήματος κι έχει το hashtag #FridaysForFuture. Η Greta έχει μιλήσει σε σημαντικές επίσημες δράσεις για το περιβάλλον, όπως το Συνέδριο του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή στην Πολωνία ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davos, ενώ το 2019 διεκδίκησε και το Νόμπελ Ειρήνης.

Meghan Markle

Από τη στιγμή που έγινε μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, δεν έχει σταματήσει να φέρνει αναστάτωση στο παλάτι και δεν είναι λίγοι που την αποκάλεσαν “πονοκέφαλο” της βασίλισσας Ελισάβετ. Η Meghan Markle απέδειξε ότι δεν φοβάται να αγνοήσει τους κανόνες του πρωτοκόλλου και να τους παρακάμψει, για να προσθέσει πιο σύγχρονες πινελιές στις καθημερινές της δραστηριότητες. Μετά τη γέννηση του γιου της, Archie, τον περασμένο Μάιο, η Δούκισσα του Σάσεξ, μίλησε ανοιχτά για την προσπάθειά της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής της, η οποία άλλαξε ριζικά αφότου παντρεύτηκε στον Πρίγκιπα Harry. Μέσα από τα όμορφα αλλά και τα δύσκολα, η ίδια δεν σταματά να προσπαθεί να είναι πάντοτε δίπλα στην κοινωνία. Παράδειγμα αποτελεί μια συλλογή ρούχων με κοινωνική προέκταση, το Smart Works Capsule, ένα brand που η ίδια θέλει να γίνει ταυτόσημο με την αυτοπεποίθηση των άνεργων γυναικών.

Sandra Oh

Η ηθοποιός του Grey’s Anatomy έγραψε τη δική της ιστορία το 2019. Έγινε η πρώτη Καναδή που παρουσίασε τις Χρυσές Σφαίρες 2019, αλλά και η πρώτη ασιατικής καταγωγής παρουσιάστρια στην ετήσια γιορτή βράβευσης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Ακόμη, είναι η πρώτη ηθοποιός με καταγωγή από την Ασία που καταφέρνει, μετά από τέσσερις δεκαετίες να βραβευτεί  στην Τελετή Απονομή των Golden Globes, μιας και τιμήθηκε για τον ρόλο της στη σειρά “Killing Eve”, με τον τίτλο της Καλύτερης Ηθοποιού. Η Sandra Oh είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ότι ο δρόμος για την αναγνώριση ανοίγει για όλους τους ηθοποιούς, γυναίκες και άντρες, ανεξαρτήτου καταγωγής, παγκοσμίως.

 Lizzo

Το πραγματικό της όνομα είναι Melissa Viviane Jefferson. Είναι 31ός ετών και κάνει καριέρα στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Κινείται κάπου μεταξύ hip hop, soul και disco, αλλά δεν είναι η ράπερ που έχεις συνηθίσει. Η Lizzo όπως είναι το καλλιτεχνικό της όνομα, ένα είδωλο του body possitivity και της αποδοχής του διαφορετικού, με τη μουσική της βασίζεται στις αξίες της αυτοπεποίθησης και της αγάπης για τον εαυτό μας. Αγάπη που πρώτη από όλη έδειξε εκείνη προς τον εαυτό της, ξεπερνώντας τους προσωπικούς της δαίμονες μιας αποδέχεται χωρίς κανένα κόμπλεξ την εικόνα της.

Melinda Gates

Ακούει την αλήθεια των αδύναμων ως μια ήρεμη ακροάτρια, αλλά η φωνή της επιβάλλεται σαν καμπάνα εκκλησίας. Η Melinda Gates είναι μια από τις πιο ισχυρές leaders που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη φιλανθρωπία. Απώτερος σκοπός της είναι μέσα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, του οποίου είναι συνιδρύτρια, η παγκόσμια κοινότητα να δει με διαφορετικό μάτι τις άγνωστες γωνιές του πλανήτη και πολλά από τα προβλήματα, όπως η φτώχεια και η πρόσβαση στην εκπαίδευση, να λυθούν.

Ava DuVernay

Η σκηνοθέτης Ava DuVernay όχι μόνο τάσσεται υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στο Hollywood που το κάνει πράξη. Πιο συγκεκριμένα στο σόου της Cherish the Day το οποίο δημιούργησε, η Ava DuVernay προσέλαβε μια ομάδα ανθρώπων, στην οποία πάνω από το 50% ήταν γυναίκες.

Christina Koch και Jessica Meir

Το δίδυμο αυτό κατόρθωσε όχι απλά να ανακαλύψει νέους ορίζοντες και να ξεπεράσει τα σύνορα μιας χώρας, αλλά έγιναν οι πρώτες γυναίκες που πραγματοποίησαν μία ολοκληρωμένη βόλτα στο διάστημα, στις 18 Οκτωβρίου 2019.  Η Christina Koch και η Jessica Meir από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αποτέλεσαν το πρώτο αμιγώς γυναικείο πλήρωμα που βγήκε στο διάστημα κι έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Nancy Pelosi

Ή αλλιώς η σιδηρά κυρία που δεν φοβάται τον Trump. Είναι η  πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, (House Speaker), από το 2007 μέχρι το 2010. Επέστρεψε στο ίδιο πόστο το 2019, έπειτα από τη νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές που τους έδιναν και πάλι τον έλεγχο της βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τη σημαντικότερη γυναίκα πολιτικό στην αμερικανική πολιτική σκηνή, που υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και το δικαίωμα στην άμβλωση.  Ο Trump είναι το προσωπικό της στοίχημα και δεν φοβάται να κουνήσει το δάχτυλό της μπροστά στο πρόσωπό του. Όσο για τις γυναίκες και την πολιτική, η ίδια έχει δηλώσει μεταξύ άλλων: “Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές για την Αμερική, για την πολιτική μας, για την κυβέρνησή μας, για κάθε στιγμή της ζωής μας, από μία αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση και στην πολιτική. Όταν οι γυναίκες πετυχαίνουν, η Αμερική πετυχαίνει. Νομίζω ότι οι γυναίκες έχουν μια ειδική δεξιότητα, τη διαισθητική σκέψη. Και ένα άλλο πράγμα: οι γυναίκες ακούνε και ακούνε τους πάντες”.