Τουρκία για Λιβύη : Δεν θα στείλουμε στρατό αν ο εμφύλιος κοπάσει

Να αναβάλει τη μεταφορά στρατευμάτων στη Λιβύη, εφόσον οι δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αναστείλουν την επιθετική τους δράση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, ενδέχεται η Αγκυρα.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο… μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν ‘οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις’» είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Τότε, γιατί να πάμε εκεί;» διερωτήθηκε.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη και να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε ο πρόεδρος Φαγέζ αλ Σαράτζ, στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει με στρατιωτικό εξοπλισμό την GNA παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Όπως είπε ακόμη ο Οκτάι, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ελιγμός ή υποχώρηση;

Οι δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Αγκυρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει σε κάθε τόνο την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση τη Λιβύη, προκρίνοντας ειρηνική επίλυση της κρίσης στην περιοχή.

Ενδεικτικές της ανησυχίας και του προβληματισμού που υπάρχει μάλιστα είναι οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες κορυφαίων ηγετών με φόντο τη Λιβύη. Ισως, λοιπόν, η Αγκυρα δεδομένης και της πιθανής διεθνούς απομόνωσης να κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων.

Η δημόσια αρνητική στάση που έχουν εκφράσει το Κρεμλίνο και η Ουάσινγκτον απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας, καθώς και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι, ο οποίος μεταξύ άλλων συγκάλεσε εκτάκτως τον Αραβικό Σύνδεσμο καταγγέλλοντας τα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη, αποκαλύπτουν πώς διαμορφώνεται η διεθνής κατάσταση.

Όλοι οι μεγάλοι παίκτες δείχνουν να προτάσσουν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο και χωρίς την επέμβαση τρίτων χωρών.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να πρόκειται απλά και μόνο περί διπλωματικού ελιγμού της Αγκυρας προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις κινήσεις του αντίπαλου «στρατοπέδου» και να δώσει προτεραιότητα στην επίλυση της κατάστασης στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι υπογραφές για τον EastMed που θα «πέσουν» την Πέμπτη είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, καθώς «μπλοκάρουν» ουσιαστικά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στέλνουν το μήνυμα ότι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους και να χτίσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας και σταθερότητας στον άξονα που ταυτίζεται με τα θαλάσσια σύνορα τους. Σύνορα τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα.

«Πράσινο φως» από το τουρκικό κοινοβούλιο

Στο μεταξύ, η τουρκική προεδρία διαβίβασε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει αύριο, Πέμπτη, έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί.

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη στο κοινοβούλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.