Ανασκόπηση 2019: Τα πολιτικά γεγονότα στον κόσμο

Το 2019 ξεκίνησε με έναν πολιτικό σεισμό στη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία μετατοπίστηκε προς την άκρα δεξιά με επικεφαλής τον Ζαϊχ Μπολσονάρο. Ένας λαϊκιστής, θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία με συνθήματα για μηδενική ανοχή στο έγκλημα και τη διαφθορά. Η θητεία του όμως επλήγη ήδη από ρατσιστικές και ομοφοβικές τοποθετήσεις και την ασύλληπτη καταστροφή του Αμαζονίου από τις πυρκαγιές.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η Βενεζουέλα βρέθηκε σε βαθιά πολιτική κρίση, όταν ο Χουάν Γουαϊδό αυτοανακηρύχτηκε προσωρινός πρόεδρος ισχυριζόμενος ότι η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη.

Ο Γουαϊδό στηρίχθηκε από δεκάδες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά ο Μαδούρο διατηρείται στην εξουσία με τη βοήθεια της Ρωσίας και της Κίνας. Σε μια χώρα σχεδόν διαλυμένη από την οικονομική κρίση.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Ο πλανήτης υπέστη σοκ όταν ένας λευκός ρατσιστής ποτισμένος με ισλαμοφοβία επιτέθηκε σε τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σκοτώνοντας 51 ανθρώπους. Ήταν η πιο φονική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Στην Ισπανία, εννέα καταλανοί αυτονομιστές πολιτικοί, καταδικάστηκαν από 9 έως 13 χρόνια κάθειρξη, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Οι διαδηλώσεις στην περιοχή της Καταλονίας οδήγησαν στη χειρότερη βία στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες. Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι ότι οι πολιτικοί φυλακίστηκαν για εγκληματικές πράξεις και όχι για τις ιδέες τους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην Ουκρανία η μυθοπλασία έγινε πραγματικότητα. Ο Βολοντιμίρ Ζέλενσκι ένας κωμικός που πρωταγωνίστησε σε μια τηλεοπτική σειρά σαν πρόεδρος έγινε πραγματικός πρόεδρος της χώρας κερδίζοντας τις εκλογές.

Η επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ρωσία ήταν προτεραιότητά του και εκπλήρωσε την υπόσχεσή του καθώς επανενεργοποίησε τις συνομιλίες στη πρόσφατη τετραμερή συνάντηση του Παρισιού. Ο επόμενος γύρος αναμένεται τον Μάρτιο στο Βερολίνο.

ΣΥΡΙΑ-ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μετά από περισσότερα από 4 χρόνια μαχών κατά του ISIS, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πτώση του τελευταίου προπύργιου των ισλαμιστών στη Συρία. Το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο έχασε όλη την επικράτειά του και τον ηγέτη του.

«Ο Αμπού Μπακάρ αλ-Μπαγντάντι είναι νεκρός, ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του ISIS, της πιο αδίστακτης τρομοκρατικής οργάνωσης στον κόσμο», ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας τον Οκτώβριο, ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακάρ αλ-Μπαγντάντι, έπεσε νεκρός. Ο Αμπου Ιμπραχιμ αλ Χασιμί αλ Κουρασί ορίστηκε αμέσως ως διάδοχός του όπως ανακοίνωσαν οι τζιχανιστές.

DAY-D

Ηγέτες απο όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Πόρτσμουθ και τη Νορμανδία για να τιμήσουν την 75η επέτειο της περίφημης Day-d τη μεγαλύτερη αμφίβια στρατιωτική απόβαση στην ιστορία που σήμανε την αρχή της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τη ναζιστική και φασιστική κατοχή.

ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν επίσης στο Βερολίνο για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους που χώριζε το Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε την Ευρώπη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την ελευθερία, υπενθυμίζοντας την πτώση ενός τείχους που σήμανε το τέλος του κομμουνισμού και την επανένωση της χώρας.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ψυχή του Παρισιού λαβώθηκε. Το 2019 θα μείνει στη μνήμη από τη φωτιά που κατέστρεψε την οροφή της Παναγίας των Παρισίων από άγνωστη αιτία. Τα συναισθήματα ξεχείλισαν για την καταστροφή. Δημιουργήθηκε μια χιονοστιβάδα δωρεών για την αποκατάσταση της που έφτασαν σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΩΡΟ

Η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει ένα νέο μέλος. Ο Χάρι και ο Μέγκαν, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, ένα χρόνο μετά τον γάμο τους έγιναν γονείς. Το μωρό τους είναι πλέον έβδομο στη διαδοχή του θρόνου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.