ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ το τελευταίο αστικό προπύργιο στη Συρία

Την αποχώρηση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο αστικό θύλακα στη Συρία κατάφεραν οι Κούρδη μαχητές, μετά από εβδομάδες εντατικών συγκρούσεων που ολοκληρώθηκαν με την ανακατάληψη του Hajin, στην επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ.

Την ίδια ώρα, τα Κόμματα των Κούρδων της Συρίας στρέφονται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προειδοποίησε με επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Τα κουρδικά κόμματα έκαναν λόγο για «κήρυξη πολέμου» και κάλεσαν τις παγκόσμιες δυνάμεις να εμποδίσουν μια επίθεση στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του ISIS υποχώρησαν χθες, Πέμπτη, σε χωριά που βρίσκονται στα ανατολικά του Hajin, μετά και από πολυήμερες αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ, που επέτρεψαν στις κουρδικές δυνάμεις να εξαπλωθούν στην πόλη που βρ΄σικεται στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ’ ολη τη διάρκεια της ημέρας, με δυτικούς παρατηρητές να προειδοποιούν ότι οι μαχητές ίσως προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν για αντεπίθεση.

Η πτώση του θύλακα έρχεται μετά από πολύμηνη παύση του αγώνα κατά του ISIS. Η αναστολή οφείλεται και στην ένταση που προκάλεσε ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ η εμπλοκή κουρδικών δυνάμεων στη μάχη, κι ενώ υπήρχαν φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παύση του αγώνα για να ανασυνταχθεί εκ νέου.

ΟΙ ΗΠΑ ενθάρρυναν τους Κούρδους να στείλουν έμπειρα μέλη για να ηγηθούν των εξουσιοδοτημένων δυνάμεων εναντίον ενός στρατοπέδου 2.500 μαχητών του ISIS. Οι εκτιμήσεις ήταν δυσοίωνες, καθώς απεσταλμένος της αμερικανικής πλευράς δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σχεδόν κάθε μέλος του ISIS στην πόλη θεωρείται ότι έχει πρόσβαση σε γιλέκο αυτοκτονίας.

Η περιοχή θεωρούνταν κομβική για το ISIS, καθώς το 60% των εσόδων του προερχόταν από πέντε κοντινές πετρελαϊκές πηγές, οι οποίες δέχθηκαν πυρά από αμερικανικά αεροσκάφη.

Η επαρχία ήταν βασικός κόμβος για τους μεταφορείς, τους οδηγούς και τους ενδιάμεσους, αφού το εμπόριο πετρελαίου είχε αυξηθεί από το 2014-2015 και θεωρούνταν ως ένα από τα λίγα μέρη που έμειναν σε ένα χαλιφάτο που καταρρέει και που οι μαχητές του θα μπορούσαν να προσφύγουν.

Ερωτήματα τίθενται και για τη διοίκηση του ISIS, η δομή της οποίας κατέρρευσε τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας τους τοπικούς αρχηγούς να δρουν χωρίς εντολές.

Κουρδικά κόμματα εναντίον Ερντογάν

Την ίδια ώρα, τα κόμματα των Κούρδων της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι οι απειλές της Τουρκίας ότι θα επιτεθεί στη βόρεια Συρία ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» και κάλεσαν τις παγκόσμιες δυνάμεις να εμποδίσουν μια επίθεση στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωνε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν ανησυχίες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σχετικά με τις ενέργειες και την παρουσία των μαχητών των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία.

«Όλες οι δυνάμεις στη βόρεια και την ανατολική Συρία … καλούνται να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης», αναφέρεται σε δήλωση σχετικά με τις τουρκικές απειλές η οποία υπογράφεται από τα κύρια κουρδικά κόμματα της Συρίας και από συμμαχικές τους οργανώσεις.

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία πως οι πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη για πιο αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως η Τουρκία θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, κάνοντας το Πεντάγωνο να προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε τέτοια στρατιωτική ενέργεια θα ήταν απαράδεκτη….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.