Σομαλία: Αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον της ισλαμικής Σεμπάμπ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες Κυριακή αεροπορικά πλήγματα εναντίον μελών της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις «τρομοκράτες», γνωστοποίησε η μεικτή διοίκησή τους που είναι αρμόδια για την Αφρική (USAFRICOM).

«Σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή σομαλική κυβέρνηση, η Διοίκηση Αφρικής των [ένοπλων δυνάμεων των] ΗΠΑ προχώρησε την 29η Δεκεμβρίου σε τρία αεροπορικά πλήγματα σε δύο τοποθεσίες στοχοθετώντας μέλη της Σεμπάμπ», αναφέρει ανακοίνωση της AFRICOM.

Η οργάνωση Σεμπάμπ, που εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2011, έχει απολέσει τα περισσότερα αστικά κέντρα που αποτελούσαν οχυρά της έκτοτε, όμως συνεχίζει να ελέγχει αχανείς εκτάσεις σε αγροτικές περιοχές, από όπου διεξάγει ανταρτοπόλεμο και εξαπολύει επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι. Εκτιμάται ότι διαθέτει από 5.000 ως 9.000 μαχητές.

«Από τις πρώτες επιθέσεις της Σεμπάμπ το 2011, η οργάνωση αυτή έχει σκοτώσει χωρίς έλεος εκατοντάδες ανθρώπους», σημείωσε ο αμερικανός στρατηγός Ουίλιαμ Γκέιλερ, επικεφαλής της AFRICOM.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Σεμπάμπ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα, όπου σύχναζαν πολιτικοί, αξιωματούχοι και διπλωμάτες, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα σε πολυσύχναστη συνοικία του Μογκαντίσου το Σάββατο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια. Οι υποψίες των αρχών πάντως στράφηκαν στη Σεμπάμπ.

Οι ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων είναι παρούσες στη σομαλική επικράτεια, ενέτειναν από το 2017 τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον της Σεμπάμπ, μετά την διεύρυνση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της δικαιοδοσίας των αξιωματικών του ως προς τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, από αέρος ή χερσαίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σομαλικών ΜΜΕ, ανάμεσα στους νεκρούς των αμερικανικών επιδρομών πιστεύεται ότι ήταν τουλάχιστον ένα ανώτερο στέλεχος της Σεμπάμπ.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε χθες Κυριακή ότι οι 16 από τους εκατόν είκοσι και πλέον τραυματίες της βομβιστικής επίθεσης του Σαββάτου θα διακομιστούν αεροπορικώς στην Τουρκία για νοσηλεία, ενώ τα πτώματα των δύο Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση θα μεταφερθούν στην πατρίδα τους με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Πηγή: ΑΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.