ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ σε προσωπική υπόθεση!

Ο Ngaet Chee είναι 25 ετών και μένει στην Καμπότζη. Το 2017 μαζί με άλλους συντοπίτες του κατάφερε να σταματήσει την παράνομη υλοτομία μιας ιδιωτικής εταιρίας, η οποία προσπαθούσε να ξεγελάσει τον κόσμο και να πάρει τη γη τους. Η Salma από το Μπάνκε του Νεπάλ είναι σήμερα 17 ετών και είναι μέλος μιας ομάδας κοριτσιών η οποία ενημερώνει την κοινότητα γιατί δεν πρέπει να γίνονται γάμοι ανήλικων κοριτσιών. Η Ηalima από την άλλη είναι αγρότισσα από την Τανζανία αλλά παράλληλα ενημερώνει τις γυναίκες της περιοχής για τη βία κατά των γυναικών και πώς μπορούν να προστατευθούν.

Το να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους δεν είναι κάτι που ήξεραν από πάντα. Είναι κάτι που έμαθαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ενώ είχαν ήδη δει κάποια βασικά τους δικαιώματα να καταπατώνται.

«Είμαι υπεύθυνος για την περιπολία και την αναφορά παράνομης αλιείας και υλοτομίας την προστατευόμενη περιοχή. Η ActionAid μας βοήθησε να κινητοποιηθούμε. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να ενημερώσουμε 65 οικογένειες για να κινητοποιηθούν και αυτές. Έτσι καταφέραμε να σταματήσουμε αυτή την ιδιωτική εισβολή και να αναγνωρίσουμε το δάσος ως προστατευόμενη περιοχή!», λέει ο Ngaet.

Η Salma (δεξιά) μαζί με τις φίλες της από την ομάδα κοριτσιών Η Salma (δεξιά) μαζί με τις φίλες της από την ομάδα κοριτσιών

Από την πλευρά της η Salma στην ηλικία των 14 ετών είδε το δικαίωμά της στην ελευθερία και την εκπαίδευση να κινδυνεύουν. Ο πατέρας της αποφάσισε να την παντρέψει χωρίς φυσικά να τη ρωτήσει. Η μητέρας της συμμετέχοντας στις ομάδες ενημέρωσης της ActionAid τον έπεισε για το πόσο λανθασμένη ήταν αυτή η απόφαση. Η οργάνωση σε αυτή την περιοχή του πλανήτη ενημερώνει γυναίκες και άνδρες για τα δικαιώματα των γυναικών, δημιουργώντας και εκπαιδεύοντας ομάδες γυναικών για να τα προστατεύουν. Στο χωριό της Salma δεν έχει γίνει παιδικός γάμος τα τελευταία τρία χρόνια!

Στην Τανζανία από την άλλη, η οργάνωση έχει υποστηρίξει τη δημιουργία γυναικείων συνεταιρισμών που ζητούν από την αστυνομία και τις τοπικές αρχές να παρεμβαίνουν, όπως ορίζει και ο νόμος, για τις γυναίκες που υφίστανται βία. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει επιτροπές αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στις κοινότητές που δραστηριοποιείται. «Οι γυναίκες εδώ δεν ξέραμε πώς να προστατευθούμε από τη βία. Χάρη στα προγράμματα της ActionAid έμαθα ποια είναι τα δικαιώματα και τι πρέπει να κάνουμε».

H Halima είναι μια αγρότισσα με όραμα. H Halima είναι μια αγρότισσα με όραμα.

Εβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνο δεδομένη δεν θεωρείται. Οι καταπατήσεις είναι καθημερινές και παγκόσμιες και η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλων για τη διεκδίκησή τους είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η ActionAid με δράση σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο και με «όχημα» την Αναδοχή Παιδιού, υποστηρίζει τους ανθρώπους να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την οργάνωση εδώ

Πηγή: https://www.news247.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.