ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ στο κυνήγι του δράστη της επίθεσης

Το Στρασβούργο παραμένει πόλη τρομαγμένη και ερειπωμένη μετά την επίθεση με τους δυο νεκρούς (σ.σ. ένας ακόμη θεωρείται εγκεφαλικά νεκρός). Περισσότεροι από 700 αστυνομικοί ψάχνουν τον 29χρονο. Αλλά εκείνος παραμένει άφαντος.

Η γαλλική αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία του Σερίφ Σεκάτ. Και έκανε έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες που ίσως βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Κυρίως όμως έκανε έκκληση στους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τον δράστη της επίθεσης στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γαλλίας.

«Προσοχή, (πρόκειται για) επικίνδυνο άτομο, πάνω απ’ όλα μην επέμβετε εσείς», προειδοποίησε η γαλλική αστυνομία περιγράφοντας τον ύποπτο, ύψους 1,80 μ., με «φυσιολογική» σωματική διάπλαση. Οι αρχές προέτρεψαν, όποιον έχει στην κατοχή του «πληροφορίες που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό του», να τηλεφωνήσει στον τριψήφιο αριθμό που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκέντρωση πληροφοριών μετά την επίθεση.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με φάκελο «S» («sûreté de l’État» σημαίνει πως θεωρείτο απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τελούσε υπό παρακολούθηση), ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ έχει πολύ βαρύ ποινικό μητρώο, με τουλάχιστον 27 καταδίκες.

Φωτογραφία Reuters

Άνοιξε πυρ την Τρίτη λίγο πριν από τις 20:00 σε εμπορικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου, μερικά μέτρα από το μεγάλο έλατο της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Δυο νεκροί επί τόπου, ένας εγκεφαλικά νεκρός και 12 τραυματίες ο απολογισμός.

Ο δράστης της επίθεσης, οπλισμένος με πιστόλι και μαχαίρι, αντάλλαξε πυρά με άνδρες της γαλλικής αστυνομίας και του γαλλικού στρατού. Πιστεύεται ότι τραυματίστηκε στο χέρι. Υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, ο ένοπλος μπόρεσε να πάρει ένα ταξί και να πάει στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου ενεπλάκη σε νέα ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί.

Συνολικά 720 στελέχη των γαλλικών δυνάμεων επιβολής της τάξης τον καταδιώκουν.

Μάρτυρες άκουσαν τον Σερίφ Σεκάτ να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ». Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας του Παρισιού διενεργεί την έρευνα.

Σερίφ Σεκάτ

Στο Στρασβούργο, η χριστουγεννιάτικη αγορά θα μείνει κλειστή και σήμερα Πέμπτη. Μια αγορά που κάθε χρόνο συγκεντρώνει 2 εκατομμύρια τουρίστες. Έμεινε κλειστή την Τετάρτη, την επομένη της επίθεσης. Θα παραμείνει και σήμερα Πέμπτη. Με τον Σερίφ Σεκάτ να διαφεύγει, ο νομάρχης της Γκραντ Εστ έκρινε ότι οι συνθήκες ασφαλείας δεν επέτρεπαν να ανοίξει ξανά.

Οι πολίτες φοβούνται. Οι δρόμοι της πόλης ήταν έρημοι την Τετάρτη, παρά την προσπάθεια των αρχών να τους καθησυχάσουν λέγοντας ότι έχει αναπτυχθεί στην πόλη ισχυρή αστυνομική δύναμη. Αντίθετα με την αγορά, πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά σήμερα. Στον καθεδρικό ναό της πόλης αναμένεται να γίνει μια οικουμενική προσευχή στις 18:00.

Στην πλατεία Κλεμπέρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, διερχόμενοι απέτιαν φόρο τιμής στα θύματα, γράφοντας το σύνθημα «Je suis Strasbourg», ανάβοντας κεριά, αφήνοντας ροδοπέταλα.

Στρασβούργο

Στρασβούργο

Συναγερμός και στους… γείτονες

Ο Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές από τη δικαιοσύνη της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. «Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015», δήλωσε ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ. Ο Σεκάτ είχε καταχωριθεί στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε στόχο παρακολούθησης από την DGSI», σύμφωνα με τον Έτζ.

Επρόκειτο να συλληφθεί από άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση ληστείας και απόπειρας ανθρωποκτονίας. Αλλά τους ξέφυγε.

Σχεδόν 36 ώρες μετά τα γεγονότα, δεν είναι καν βέβαιο αν ο Σερίφ Σεκάτ βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας υποψιάζονταν πως πέρασε τα σύνορα και κατέφυγε στην Κελ, στη Γερμανία, στην άλλη όχθη του Ρήνου. Αλλά μια επιχείρηση της γαλλικής και της γερμανικής αστυνομίας δεν επέτρεψε να βρεθούν τα ίχνη του το πρωί της Τετάρτης….

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.