Παραλήρημα Ερντογάν: Μας πρότειναν να βυθίζουμε βάρκες με μετανάστες

Μιλώντας στο Α’ Παγκόσμιο Φόρουμ για τους πρόσφυγες -το οποίο διεξάγεται στη Γενεύη- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι η χώρα που δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα της προσφυγικής κρίσης, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της για οικονομική βοήθεια, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα και έκανε λόγο για «προτάσεις που θα τις θυμόμαστε με ντροπή στο μέλλον συμπεριλαμβανομένης και την βύθισης σκαφών των μεταναστών στη Μεσόγειο. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και αυτοί οι άνθρωποι θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία είναι η χώρα που αισθάνθηκε περισσότερο το βάρος των κυμάτων των προσφύγων και πως αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πέντε εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων τα 3,7 είναι Σύριοι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει ξοδέψει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες, ενώ η βοήθεια που ήρθε από έξω ήταν περιορισμένη.

“Η ΕΕ μας έδωσε υποσχέσεις. Είπαν θα δώσουμε στις οργανώσεις για τους πρόσφυγες 3,3 δισεκατομμύρια. ευρώ. Τι κρίμα που μέχρι στιγμής η ΕΕ έδωσε σε αυτές τις οργανώσεις 2 δισεκατομμύρια. Ακόμη ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το δεύτερο πακέτο των 3 δισεκατομμυρίων. Από αυτά λένε ‘ έρχονται’ τα 450 εκατομμύρια αλλά ακόμη δεν ήρθαν”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πολλοί φίλοι της Δύσης προτίμησαν να δουν το προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειας και του συμφέροντος. “Τίμησαν μια εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε πως θα προστάτευαν την Ευρώπη από το προσφυγικό κύμα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα ως λύση ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις που θα τις θυμόμαστε με ντροπή στο μέλλον συμπεριλαμβανομένης και την βύθισης σκαφών των μεταναστών στη Μεσόγειο. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και αυτοί οι άνθρωποι θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου”, ανέφερε.

Η Τουρκία δεν στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα

Αναφερόμενος παράλληλα στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο ωστόσο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και τι κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία.

Πηγή: sigmalive.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.