ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί τα τουρκικά drones στοχεύουν και άλλες χώρες

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για καταγγελία της νέας επιθετικής – αποσταθεροποιητικής ενέργειας της Τουρκίας ετοιμάζεται από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ.

Κίνηση που βεβαίως, έχοντας υπόψη και την θέση του κυρίου Γκουτέρες στο θέμα του μνημονίου Λιβύης Τουρκίας, δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι. Από την άλλη, βεβαίως, κρίνεται διπλωματικά επιβεβλημένη.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η στάση του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως την μετέφερε σε δηλώσεις του ο κύριος Δένδιας. Ότι δηλαδή δεν πήρε θέση για το παράνομο μνημόνιο, λέγοντας ότι αναμένει τη θέση των νομικών υπηρεσιών του Οργανισμού.

Σε αυτή την συνάντηση λοιπόν και επειδή τα πάντα συνδέονται, ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας ενέταξε σε στην επιχειρηματολογία του, σε συνεννόηση με την Λευκωσία και το ζήτημα της βάσης για drones, γιατί είναι και αυτό ένα κομμάτι της αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Άγκυρας που θέλει να επιβάλει εαυτήν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα ταξίδια του κυρίου Δένδια στις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από αύριο, έχουν την δική τους σημασία. Θα επισκεφθεί κατά σειρά Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία, τρία κράτη που τάσσονται στο πλευρό όχι του Σαράζ που την βρήκε με τον Ερντογάν, αλλά με τον Χαφτάρ, ο οποίος ετοιμάζεται να καταλάβει την Τρίπολη.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει ανοίξει την βεντάλια και αυτή πιάνει και άλλα κράτη της περιοχής. Όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ, λοιπόν, η εικόνα που έχουν σχηματίσει στα ανώτατα δώματα της Δημοκρατίας είναι πως η κίνηση με τα drones εκτός της έντασης που προκαλεί και είναι ένας από τους στόχους της Άγκυρας, αγγίζει ιδιαίτερα χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η εναέρια παρακολούθηση της Κύπρου ήταν εφικτή από τα Νότια παράλια της Τουρκίας. Η λειτουργία τέτοιας βάσης στα κατεχόμενα δεν έχει στρατιωτική λογική, αν αφορά στην Κύπρο. Γιατί είναι σαν να εντάσσουν μια τέτοια βάση στο βεληνεκές της καμπύλης τροχιάς των όποιων όπλων διαθέτει σήμερα η Δημοκρατία.
Από αυτό και μόνο έλεγαν στο ΣΙΓΜΑ πολύ ενημερωμένες πηγές, εξυφαίνεται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη άλλες κατευθύνσεις θα βλέπουν.

Το ΣΙΓΜΑ μαθαίνει μάλιστα ότι εδώ και μέρες λειτούργησε στα κόκκινα ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Τελ Αβίβ και Λευκωσίας και Καΐρου – Λευκωσίας.

Μηχανισμός που έχει αποδώσει και στις τρεις πρωτεύουσες μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις σκοπεύσεις του Αττίλα.

Μάλιστα, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει δια ζώσης ανταλλαγή θέσεων κυρίως με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ που μόλις ανέλαβε.

Και επειδή κάποιοι ίσως σπεύσουν να αποδώσουν μεγαλοποίηση των γεγονότων είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε πως η βάση drones στα κατεχόμενα έπαιζε όλη μέρα πρώτη ιστορία σε μεγάλα δίκτυα όπως το ΑΡ και το Αλ Τζασίρα, αλλά και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και η κοινή τους συνισταμένη είναι πως η τουρκική επιθετική κίνηση – step forward την χαρακτηρίζουν – εντάσσεται στην μεγάλη στρατηγική της Άγκυρας σε όλη την περιοχή, που εντάσσει και Λιβύη και Συρία και Ισραήλ και Ανατολική Μεσόγειο…

.

.

Χρίστος Χαραλάμπους
sigmalive

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.