Η Βραζιλία μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου θα προχωρήσει στη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ένας γιος του, βουλευτής, χθες Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post.

«Όπως μου έχει πει ο πατέρας μου — είναι δέσμευσή του — η πρεσβεία της Βραζιλίας θα μετακινηθεί στην Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Εντουάρντου Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων μιας εμπορικής αποστολής της χώρας του στην ιερή πόλη χθες, προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή είναι «φυσική» και «φυσιολογική».

Η μετακίνηση πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για τη διεθνή κοινότητα, καθώς το καθεστώς της πόλης μένει να οριστεί σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει διά νόμου την ιερή πόλη «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα» της χώρας, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαίρει συχνά τον ακροδεξιό βραζιλιάνο ομόλογό του, μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ το 2018.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια του κέντρου της Υπηρεσίας Εμπορίου και Προώθησης των Επενδύσεων (APEX) της Βραζιλίας, τόνισε πως το Ισραήλ δύσκολα θα βρει «καλύτερους φίλους από τον λαό και την κυβέρνηση της Βραζιλίας».

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βραζιλίας, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου έχει σκοπό να ικανοποιήσει τους ευαγγελικούς χριστιανούς στη Βραζιλία, μέρος της εκλογικής του βάσης.

Ο γιος του προέδρου, μέλος του Κογκρέσου, δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα. Ο Νετανιάχου εξέδωσε μετά την εκδήλωση των εγκαινίων μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως η Μπραζίλια σκοπεύει να προχωρήσει στην μετακίνηση της πρεσβείας μέσα «στο 2020».

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε δεσμευτεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα προχωρήσει στη μετακίνηση της πρεσβείας, αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησής του κατέστησαν σαφές ότι αποφάσισε να την αναβάλει εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις με αραβικά κράτη, προς τα οποία κατευθύνεται μεγάλο μέρος των εξαγωγών του κτηνοτροφικού τομέα της Βραζιλίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.