ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ Τούρκο σεφ στον Μυστικό Δείπνο του ντα Βίντσι (Photo)

“Ο γενικός εισαγγελέας του Αμάν συμφώνησε σήμερα να αποφυλακιστούν ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ ελ Ουακίλ, ο διευθυντής της αραβόφωνης διαδικτυακής εφημερίδας alwakeelnews καθώς και η εκπαιδευόμενη συντάκτρια Γαντίρ Ρμπεχάτ” ανέφερε αυτή η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων είχαν ζητήσει τρεις βουλευτές ενώ και το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ιορδανίας έκανε έκκληση στον εισαγγελέα να δείξει επιείκεια.

Ο ελ Ουακίλ και η συνεργάτιδά του τέθηκαν υπό κράτηση την Δευτέρα. Πρόσφατα, η εφημερίδα δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook ένα φωτομοντάζ του διάσημου Μυστικού Δείπνου του Λεοντάρντο Ντα Βίντσι: στον πίνακα, όρθιος πλάι στον Χριστό, εικονιζόταν ένας γνωστός Τούρκος σεφ, ο Νουσρέτ Γκιοτσέ, να… αλατίζει ένα κομμάτι κρέας. Στη γάμπα ενός από τους Αποστόλους διακρινόταν επίσης ένα… τατουάζ, το πρόσωπο του Ιησού.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, κατατέθηκαν περισσότερες από 200 καταγγελίες σε βάρος της εφημερίδας.

Οι χριστιανοί στην Ιορδανία, μια χώρα 6 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελούν το 6% του πληθυσμού.

Οι δύο δημοσιογράφοι διώκονται για “υποκίνηση θρησκευτικού μίσους” και κινδυνεύουν, εφόσον κριθούν ένοχοι, να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια. Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ανάρτηση, ο Ουακίλ απέσυρε την εικόνα και εξήγησε ότι η δημοσίευση οφειλόταν σε “λάθος” μιας “εκπαιδευόμενης” συντάκτριας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.