ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ – Η επόμενη ημέρα από το μακελειό

Δύο αδελφούς αναζητά τελικά η γερμανική αστυνομία, τους οποίους κατονόμασε ως «Σερίφ και Σαμί Σ», για την επίθεση στο Στρασβούργο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς επιβεβαίωσε ότι οι αρχές ερευνούν σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, στα κρατίδια του Σάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για να εντοπίσουν τους δύο άνδρες.

Ο Σερίφ Σεκάτ, με βαρύ ποινικό μητρώο που ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή, πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Σύμφωνα με τη φωτογραφία ταυτότητας που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ύποπτος έχει μαύρα μάτια και μαλλιά, πυκνά φρύδια και κοντό μούσι. Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης τον άκουσαν να φωνάζει «o θεός είναι μεγάλος» (σ.σ. Allahu Akbar), σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα.

Πριν από τη χθεσινή επίθεση, ο φυγάς καταζητούνταν ήδη για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας από συμμορία που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και «η οποία εξελίχθηκε άσχημα», με απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με μια πηγή.

Ο φάκελος του δράστη, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1989 στο Στρασβούργο, είχε χαρακτηρισθεί «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2016, αφού ο Σεκάτ είχε μείνει στη φυλακή από το 2013 έως το 2015, διάστημα κατά το οποίο προσήλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες, για τη ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του και για τον προσηλυτισμό του.

Βάσει αυτών, οι υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν «με αρκετά σοβαρό τρόπο» αφότου είχε αποφυλακιστεί το 2015, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.

Το γεγονός ότι βρισκόταν στον κατάλογο των προς παρακολούθηση προσώπων προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με το Reuters, για ενδεχόμενες αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, αν και στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται περίπου 26.000 πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο ασφάλειας για τη Γαλλία.

Μολονότι έχει ένα «αρκετά σημαντικό» ποινικό μητρώο (βιαιότητες, κλοπές, καταστροφές…), αυτός ο «ριζοσπαστικοποιημένος» «ουδέποτε έγινε γνωστός για αδικήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία», επέμεινε ο Νουνιέζ, διαψεύδοντας πως ο Σεκάτ είχε προσπαθήσει να μεταβεί στη Συρία.

Ο υφυπουργός ζήτησε επίσης από τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται με προσοχή στο κίνητρο της τρομοκρατίας, λέγοντας πως προς το παρόν «δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί», παρόλο που την έρευνα έχει αναλάβει η παρισινή εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας.

Έρημη πόλη το Στρασβούργο

Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν τους δρόμους του Στρασβούργου, σημεία ελέγχου έχουν στηθεί από τις αρχές ασφαλείας σε συνοικίες της πόλης, καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά κι οι κάτοικοι αποτίνουν φόρο τιμής στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στην οδό Rue Des Grandes Arcades κηλίδες αίματος διακρίνονται στο οδόστρωμα, σε έναν από τους δρόμους όπου ορισμένα από τα θύματα δέχθηκαν τους πυροβολισμούς. Στην πλατεία Kleber, στην καρδιά της πόλης, πολίτες αφήνουν λουλούδια μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη μνήμη των νεκρών.

«Η χριστουγεννιάτικη αγορά καταστράφηκε. Κανείς δεν θα θέλει να έρθει εδώ» είπε ο Μπουί, ένας 46χρονος σερβιτόρος στο εστιατόριο Casa Toscana. «Νομίζαμε ότι ήταν κροτίδες ή ένα αστείο, που είχε να κάνει με τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων» περιέγραψε ο 46χρονος.

«Πέρασαν 5 λεπτά προτού ο κόσμος συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε».

Η επίθεση αναμένεται να επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στους τομείς λιανικού εμπορίου και τουρισμού της πόλης.

Το εστιατόριο Saint Sepulcre, σε κοντινή απόσταση από το σημείο που έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, παρέμεινε κλειστό σήμερα έπειτα από απόφαση της διευθύντριας Κλοντ Φρικέρ, καθώς δύο από τους σεφ που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν.

«Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά, παρά τα μέτρα ασφαλείας» είπε ο Ραλφ, ένας συνταξιούχος από το Στρασβούργο. «Είναι αδύνατο να απαντήσουμε στις ενέργειες αυτού του παρανοϊκού, δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό ή την παράνοια».

Εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι τουρίστες δείχνουν να νιώθουν διαφορετικότερα. Στο ξενοδοχείο Kleber στην κεντρική πλατεία της πόλης, η μία ακύρωση ακολουθεί την άλλη, σε μια περίοδο που επρόκειτο να είναι από τις πιο δραστήριες πριν από τα Χριστούγεννα.

«Λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα και email για ακυρώσεις.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.