ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙ €121.600 ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ της γαλλικής έκδοσης του Κεφαλαίου

Με προσφορά πέντε φορές υψηλότερη από την υψηλή εκτίμηση της δημοπρασίας, το συμβόλαιο της γαλλικής έκδοσης του «Κεφαλαίου», του μείζονος έργου του Καρλ Μαρξ, κατακυρώθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι έναντι 121.600 ευρώ (των εξόδων περιλαμβανομένων), ανακοινώθηκε από το οίκο πωλήσεων Ader Nordmann.

Αυτό το πρωτότυπο συμβόλαιο της πρώτης γαλλικής έκδοσης του κειμένου που θεμελίωσε τον μαρξισμό προβλέπει πως «η έκδοση θα είναι με μορφή και σε τιμή που θα θέτουν το έργο εντός της εμβέλειας των πιο μικρών βαλάντιων».

Σύμφωνα με τον ειδικό επί των πωλήσεων Τιερί Μποντέν, ο εκδότης πρότεινε μια εκτύπωση σε δύο στήλες ώστε να μειωθεί το κόστος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αρχική εκτίμηση της αξίας του συμβολαίου ήταν 25.000 ευρώ.

Κατά την ίδια πώληση, διατέθηκαν επίσης 23 χειρόγραφες επιστολές του Καρλ Μαρξ που απευθύνονταν στο γάλλο εκδότη του. Δύο εξ αυτών κατακυρώθηκαν έναντι ποσού άνω των 160.000 ευρώ συνολικά (των εξόδων περιλαμβανομένων), πάνω από 4 φορές πάνω από την εκτίμηση.

Μερικές από τις επιστολές, που χρονολογούνται κυρίως από το 1872, επιβεβαιώνουν πως ο Μαρξ μετέφρασε ο ίδιος στα γαλλικά ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του έργου. Ο γερμανός φιλόσοφος και θεωρητικός, ο οποίος ήταν και γαλλόφωνος, δεν είχε ικανοποιηθεί από τη δουλειά που είχε κάνει ο μεταφραστής.

«Γνωρίζαμε πως ο Μαρξ είχε συμμετάσχει σ’ αυτή τη μετάφραση, όμως όχι πως είχε συντάξει ένα τόσο μεγάλο μέρος. Αυτά τα ιστορικά έγγραφα ήταν γνωστά σε ορισμένους ειδικούς, όμως δεν είχαν ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα. Το σύνολό τους διατηρούνταν μέχρι τώρα ευλαβικά από έναν απόγονο του Μορίς Λασάτρ», ανέφερε ο ειδικός.

Την Παρασκευή ο οίκος Sotheby’s θα βγάλει σε δημοπρασία στο Παρίσι μια αρχική έκδοση της πρώτης μετάφρασης του «Κεφαλαίου» στα γαλλικά, στο πλαίσιο της διάλυσης της βιβλιοθήκης του Πιέρ Μπερζέ, επιχειρηματία και συντρόφου του μόδιστρου Ιβ Σεν Λοράν.

Αφιερωμένο δια χειρός Καρλ Μαρξ στον άγγλο γεωλόγο Τζον Ρος Ντάκινς, το έργο θα πωληθεί μαζί με μια χειρόγραφη επιστολή του γερμανού φιλοσόφου που απευθύνεται στον γάλλο εκδότη του. Το σύνολο εκτιμάται μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.